Sara Bidaoui Kinderstadsdichter!

Onder grote belangstelling werd op 28 januari de 1e Kinderstadsdichter van Tilburg aangesteld. Haar naam is Sara Bidaoui en ze is 13 jaar oud.

Sara won de gedichtenwedstrijd die Stichting Cools, Bibliotheek Midden-Brabant en Cultuurconcepten.nl uitschreven met haar gedicht 'Tilburg, mijn stad, mijn thuis'. De tweede en de derde prijs gingen naar Liz Abels en Lina van Bussel.








Tilburg: mijn stad, mijn thuis

Ik wil je zoveel vertellen
Je laten zien wat je mist
Maar het enige waar ik op kom is:
Mijn stad, mijn thuis
Ik wil je zoveel vertellen
Al is het maar op papier
Ik wil je laten zien
Mijn mooiste plekken hier
Maar het enige wat ik kan zeggen is:
Mijn stad, mijn thuis
Ik wil je zoveel vertellen
Maar ik weet niet hoe en wat
Woorden zat
Maar in mijn hoofd maar één gedachte:
Tilburg
Mijn stad, mijn thuis


De komende anderhalf jaar zal Sara gedichten schrijven bij belangrijke gebeurtenissen in Tilburg.

Ook het jeugdjournaal besteedt aandacht aan de allereerste Kinderstadsdichter: op vrijdag 29 januari is Sara in de uitzending.

Gedichtendag

Aanstaande donderdag 28 januari is het Gedichtendag. Vroeger was het Nationale gedichtendag. Maar nu doet België ook mee en heet het gewoon Gedichtendag. Gedichten worden namelijk nog steeds niet zoveel gelezen en dat is jammer. Want er is zoveel mooie poëzie en die moet gelezen worden door zoveel mogelijk mensen.

Boekje open

Hoe ga ik open als een boek?
Ik wil mezelf eens lezen,
bladeren en kijken
hoeveel pagina's ik tel.
Of ik een sprookje ben
of meer een studieboek.
Zou ik mij kopen?
Lenen bij de bieb?
Alleen stiekem lezen
hoe ik afloop en zachtjes
terugzetten in de kast?

Ted van Lieshout

Nog iets bijzonders: Op Gedichtendag kiest Tilburg haar allereerste Kinderstadsdichter. In Bibliotheek Tilburg Centrum wordt bekend gemaakt welk kind deze taak op zich gaat nemen. Meer informatie over het programma vind je hier.

Ook elders in Tilburg viert men deze heuglijke dag. Jaja, stadsdichter Cees van Raak organiseert zelfs een waar dichtersfestijn.

Het is gratis en het wordt leuk. Kijk hier voor het programma.

Liefdesverklaring aan Simon Vinkenoog


Ze was Simon Vinkenoog's zesde vrouw en schrijft een heel bijzonder en persoonlijk verhaal over een van onze bekendste schrijver/dichter/performers van de vorige eeuw en haar grote liefde.

Wat doe je als je ruim twintig jaar lang vierentwintig uur per dag onafscheidelijk bent geweest? Vanaf het moment dat haar geliefde voor een beenamputatie in het ziekenhuis moest blijven, nam Edith Ringnalda de pen. Toen ze begon, kon zij niet weten dat het zou eindigen met de dood. Ook wist zij niet dat dit een boek zou worden dat een nieuwe levensfase zou inluiden, van een leerling die meester is geworden. Dit document is geboren uit innerlijke noodzaak; een liefdesverklaring aan Simon Vinkenoog, aan de Liefde, aan het leven zelf. De laatste dertig dagen van een droompaar, levend op de hoogvlakte van het geluk.

Met Simon Vinkenoog is Nederland niet alleen een schrijver verloren maar ook een prachtig mens, die nog midden in het leven stond, zijn heel persoonlijke website laat zien dat hij tot het einde voor 100% van het leven genoten heeft.
Een paar jaar geleden het ik ze gezien in Paradox; samen met Remco Campert zaten ze gezellig wijn te drinken en te roken, heel veel te roken, onopvallend, totdat Simon het toneel op stapte vol vuur, energie en passie de eerste, sterkste, en één van de beste performers van Nederlandse literatuur! (P)

Januari boekenmaand

Elk jaar voor de kerstvakantie roep ik: zo, nu heb ik eindelijk tijd om te lezen! Ik leen een stapel boeken van de bibliotheek, die zowel Stieg Larssons Milenniumtrilogie als '2666' van Roberto Bolano bevat, en leg ze klaar voor mijn haardvuur. Maar ieder jaar weer komen last minute kerstboodschappen, vele telefoontjes, het schrijven van kaarten en de feestdagen zelf, tussen mij en mijn leesverlangen in te staan....Mijn mooie stapel ligt aan het eind van de vakantie onaangeroerd voor het uitgedoofde haardvuur.

En dan breekt januari aan. Wat een rust. Geen nationale feestdag in aandacht en niemand die me uitnodigt voor het een of ander, buiten is het bar koud en mijn haard lonkt.

U raadt het al: ik heb mijn leesmaand verzet en ik raad het iedereen aan. Zet de verwarming hoog en uw telefoon uit. Nestel u op de bank of in uw favoriete stoel. Met een januariboek: bijvoorbeeld ' Zoete Mond' van Thomas Rosenboom' . Schrijnend is het goede woord voor dit schitterende verhaal over een eenzame dierenarts en zijn dorpsgenoot, een dwangmatige grappenmaker die zijn beste tijd heeft gehad. Schrijnend omdat mensen elkaar pijn doen, zonder het echt te willen. Die eenzaamheid ook. Past bij januari...

Leesblog

Zo,daar is ie dan: het allereerste Leesblog van Bibliotheek Midden-Brabant. In dit blog vestigen wij de aandacht op nieuwe boeken, interessante boeken of boeken uit de collectie die in de kast staan, maar staan te popelen om gelezen te worden.

U vindt hier de nieuwste trends op leesgebied (hoe zit dat nu met die e-reader?) en de literaire nieuwtjes zullen ook niet onbesproken blijven......

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...