Jeugdboeken in de Canon?

De Canon Brabantse Letteren is twee weken geleden de lucht in gegaan. En nu is er al veel discussie over. Wat zijn de belangrijkste schrijvers van Brabant? Moet het criterium niet zijn dat de boeken Brabant als onderwerp hebben? Want een schrijver kan in Brabant geboren en opgegroeid zijn, maar nu niets meer met Brabant te maken hebben. Of andersom. "Denk maar aan De wereld een dansfeest van Arthur van Schendel", zegt een van de forumleden op de website: "Een hoofdstuk uit die roman speelt zich namelijk af in Oisterwijk".


En jeugdboekenauteurs? Horen die erop? "Ja", meldt anoniem, "Het zou raar zijn om onderscheid te maken tussen schrijvers en jeugdboekenschrijvers". En: "Sinds enkele jaren hebben wij in Best een geweldige jeugdboekenschrijver: Rob Ruggenberg."
Een ander voegt eraan toe: "Criterium behoort (literaire) kwaliteit te zijn. Wat dat betreft scoort Ruggeberg m.i. aanzienlijk hoger dan een aantal schrijvers op het redactielijstje ;-)



Maar goed, er zijn wel weer aparte prijzen voor jeugdboekenauteurs, zoals de nieuwe Brabantse jeugdliteratuurprijs van het bkkc.

Wat vindt u? Wie hoort er absoluut wel of juist niet op de Canon?

Gouden uil voor Cees Nooteboom


Cees Nooteboom won de Gouden uil met zijn verhalenbundel ''s Nachts komen de vossen' en Ditte Merle met het kinderboek 'Wild verliefd'.
De grote favoriet Tom Lanoye wint de publieksprijs.

Dat het een nek-aan-nekrace was tussen Nootenboom en Lanoye, bevestigde de jury: 'In de allerlaatste rechte lijn hebben we twee meesterwerken tegen elkaar afgewogen waarin leven en dood centraal staan, waarin bezonken weemoed afwisselt met uitbundige vitaliteit en mijmeringen over de weg van alle vlees', zo kroop voorzitter Guy Mortier mooi maar tergend traag naar de finish van zijn gouden besluit.

Benieuwd geworden? Zowel 's-nachts komen de vossen als Sprakeloos van Lanoye zijn te leen in de bibliotheek.
(Petry)

De eerlijke vinder door Ruth Rendell

Thriller
De kunsthandelaar Eugene Wren staat op het punt om met de arts Ella te trouwen. Hij heeft het roken en drinken inmiddels onder controle, maar krijgt er een onschuldige verslaving voor terug die nog grote gevolgen zal hebben.

Op een dag vindt hij een envelop met geld, een behoorlijk bedrag.
Hij besluit niet naar de politie te gaan, maar een briefje met de vondst en zijn telefoonnummer op een lantaarnpaal op te hangen. Dat briefje zorgt ervoor dat de levens van verschillende mensen, met al hun obsessies, dromen en problemen bij elkaar komen: de kruimeldief Lance die gechanteerd wordt en het geld goed kan gebruiken, zijn ex-vriendin Gemma, en de depressieve eigenaar van het geld, Joel, die patiënt wordt van Ella.
Al deze romanfiguren verlangen eigenlijk alleen maar eerlijkheid, maar moeten daarvoor wel eerst hun donkere kant onder ogen zien.

Ruth Rendell is, in mijn ogen, al jaren een bijzonder goede schrijfster van psychologische thrillers, één van haar eerste boeken ging over een huishoudster die moordenares werd omdat ze analfabeet was..... Klinkt vreemd maar het plot was zo prachtig dat ik nog steeds een fan ben van Ruth Rendell.

De eerlijke vinder is qua plot iets zwakker, maar de dreigende, donkere sfeerbeschrijvingen en de obsessieve personages blijven geweldig.
(Petry)

Curriculum Vitae

De Boekenweek is nog maar net achter de rug en er is al een thema voor de volgende editie, te weten: Curriculum Vitae - geschreven portretten. Vind ik best een leuk thema. Wat is er interessanter dan een kijkje nemen in andersmans leven? Vooral als diegene een wild en meeslepend leven heeft geleid.

Kader Abdolah schrijft het Boekenweekgeschenk. Abdolah (Iran, 1954) schreef het bekende boek Het huis van de moskee en ook maakte hij vorig jaar een vertaling van De Koran. Ik ben benieuwd wat hij gaat schrijven. Het thema van het Boekenweekgeschenk hoeft niets te maken te hebben met het thema van de Boekenweek, maar in dit geval: Abdollah heeft al eens eerder levens beschreven, dat van de profeet Mohammed bijvoorbeeld in De boodschapper.

Het thema past in een trend, tegenwoordig hebben mensen sterk de neiging informatie over zichzelf naar buiten te brengen. In een blog bijvoorbeeld, of op sites als facebook of hyves. Ook twitteren mensen volop: van het eten dat ze gisterenavond wel of niet lekker vonden tot hun mening over de dood van de Poolse president.

Zes van de tien best verkochte non-fictie boeken vallen onder het autobiografisch genre, met daartussen bestsellers als de familiegeschiedenis Het pauperparadijs en het dagboek Meisje met negen pruiken. Ook iedereen die publiekelijk iets betekent, heeft een (auto)biografie; kijk maar naar Ayaan Hirsi Ali of bijvoorbeeld Gordon.

Misschien kan er wel een real life soap aan gekoppeld worden...(Bijke)

Brabantse canon online

Vandaag werd in Tilburg de allereerste Brabantse Canon gelanceerd. En het is niet zomaar een stoffige lijst boeken waarvan professoren bepaald hebben dat je ze moet lezen. Nee hoor, deze Canon is een interactieve website, waarop bezoekers zelf schrijvers kunnen aandragen die een plekje verdienen in de lijst met de Allerbeste Brabantse auteurs.

De eerste 15 auteurs staan er al op, kijk maar op de Canon Brabantse Letteren

Vanmiddag werd er al levendig discussie gevoerd door deskundigen en publiek, onder leiding van voormalig stadsdichter Frank van Pamelen: Wat is eigenlijk de functie van een Canon? Wat zijn de maatstaven waar een boek aan moet voldoen - zijn de criteria zuiver literair of is het ook belangrijk of het boek een bepaald tijdsbeeld weergeeft? Wie bepaalt eigenlijk wat echt Brabants is? Mag  Kluun bijvoorbeeld ook op die lijst?

Interessant, zoveel discussie. En dat nog in een select gezelschap. Benieuwd wat er gebeurt als heel Brabant zich ermee gaat bemoeien.....(Bijke)

Saskia de Coster

Vanavond voor de laatste keer in theater zaal 16, bij Salon SeizeSaskia de Coster.
Zij debuteerde in 2000 met Onder elkaar, een duister verhaal over de desintegratie van een ongewone familie, in het Nieuw Wereldtijdschrift.
In 2002 volgde haar echte debuut met de novelle Vrije val. In 2002 wordt ze door de redactie van Brakke Hond geselecteerd voor Mooie jonge honden, nieuw Vlaams literair talent.
De jaren daarna schreef zij: Jeuk, Eeuwige roem, Held en tenslotte: Dit is van mij.
De interviewer vanavond is niemand minder dan Bijke Aarts.

Start 20.00 uur, entree € 6,00
(Petry)

In wonderland door Christine Otten

‘U hoeft zich geen zorgen te maken, mevrouw. U wordt nergens van verdacht. Uw man ook niet. U hebt geen advocaat nodig. Maar in het belang van het onderzoek kunnen we niet zeggen waarom we hier zijn, wat we zoeken.’

Met die woorden van rechter-commissaris Van Loohuizen vallen modejournaliste Caroline Dusart en haar man, de columnist Herman Catz, van het ene op het andere moment in een kafkaëske werkelijkheid. In alle vroegte doorzoekt een team van rechercheurs en een politiehond hun woning, zonder dat Caroline en Herman weten waarom. Maanden later volgt de officiële verdenking: betrokkenheid bij terroristische aanslagen.
Nu, veertien jaar later, wil regisseur David Klein een speelfilm maken over de geruchtmakende zaak die het leven van Dusart en Catz destijds compleet overhoophaalde.
Opnieuw worden ze op de proef gesteld. Terwijl Herman in het verleden duikt, vergeet Caroline het liefst. Maar een onbestemd schuldgevoel achtervolgt haar en ze besluit rechter-commissaris Van Loohuizen, die de leiding had over het politie-onderzoek, op te sporen. Dat is het begin van een spannende en verwarrende zoektocht naar waarheid en een kat-en-muisspel dat draait om schuld, wraak en vergeving.
In wonderland is gebaseerd op ware gebeurtenissen, de zogenaamde RaRa-affaire. (P)

De aaibaarheidsfactor van Rudy Kousbroek

Afgelopen zondag in het paasweek-end is hij overleden, Rudy Kousbroek.
Alleen al vanweg de prachtige titels van zijn boeken zoals Een kuil om snikkend in te vallen en De aaibaarheidsfactor een schrijver om nooit te vergeten. Zijn essyabundels hebben ertoe bijgedragen dat ik me in onderwerpen ben gaan verdiepen waar ik anders wellicht nooit naar omgekeken zou hebben.  Je kijkt ook met nieuwe ogen naar je kat nadat je de aaibaarheidsfactor gelezen hebt.
Je merkt dat je ouder wordt wanneer al de helden uit je jeugd één voor één wegvallen. In de NRC staat een prachtige necrologie over deze geweldige schrijver en essayist. (Petry)

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...