Margriet de Moor: De schilder en het meisje



Een eenvoudige pentekening van een meisje dat opgehangen werd op het Galgenveld vormde de inspiratie voor de roman De Schilder en het meisje van Margriet de Moor. In bovenstaande video vertelt zij over het ontstaan van het boek, dat gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van Elsje Christiaens, die op 3 mei 1664 op de Dam geëxecuteerd werd, schuldig aan de moord op haar hospita, die ze met een bijl het hoofd had ingeslagen.

In een radio-interview met Pieter Steinz zegt Margriet de Moor dat ze gefascineerd is geraakt door het feit dat een schilder in die tijd (in het boek wordt de naam van de schilder niet genoemd, maar het is duidelijk dat Rembrandt bedoeld wordt) naar het Galgeveld is gegaan om met de allereenvoudigste middelen die er zijn een tekening te maken waarin een dergelijk drama zo duidelijk naar voren komt.

Toevallig hoorde ik een aantal maanden geleden voor het eerst over de Elsje Christiaens, omdat ook de stadsdichter van Tilburg, Cees van Raak, een gedicht over haar geschreven heeft, naar aanleiding van diezelfde pentekening van Rembrandt. Meer mensen hebben geschreven over de onfortuinlijke Elsje, ook bijvoorbeeld Geert Mak in Een kleine geschiedenis van Amsterdam.

De Moor wisselt af tussen het tragische verhaal van Elsje en het verhaal van de schilder, die nergens bij naam wordt genoemd. Want meer nog dan over het dramatische leven van Elsje, handelt het boek over de eeuwigdurende waarde van kunst. (bijke)

De weg naar Kaapstad

Al wekenlang staat Nederland op zijn kop vanwege het Wereldkampioenschap voetbal. Ikzelf heb niet zoveel met voetbal, maar hé, ik hou van hypes, dus ik doe tot op zekere hoogte gezellig mee. Ik kijk steeds vaker met een half oog mee als mijn vriend de televisie aanzet voor een wedstrijd. Daarbij merk ik op dat ik een grote sympathie heb voor de Afrikaanse teams. Zoveel talentvolle spelers komen uit Afrika, maar bijna allemaal spelen ze in Europa. Zou toch leuk zijn als ze winnen als ze voor hun geboorteland spelen?
Abdelkader Benali en Jan Mulder zijn voordat de WK-gekte losbarstte samen op reis dwars door vijf landen in Afrika - van Ivoorkust tot Zuid-Afrika - op zoek naar de betekenis van voetbal op dit continent. In De weg naar Kaapstad doet Benali verslag van deze reis.

'Voetbal', schrijft Benali, 'is voor Afrikanen wat de musical is voor jongeren met een zekere aanleg voor zingen: een manier om rijk, beroemd en geliefd te worden.' Voor veel jongens is het een droom om als voetballer door te breken. Toch noemt hij de relatie tussen de Afrikanen en hun favoriete sport 'een ongelukkig huwelijk'.

De Afrikaan houdt meer van het voetbal dan het voetbal van hem houdt. De condities in Afrikaanse landen zijn niet ideaal voor voetbal en vaak is het pas in Europa dat jonge talenten, geholpen door de infrastructuur en ambiance, echt uit kunnen groeien tot de profspelers.

Voetbal in Afrika, schrijft Benali, is politiek: dé manier voor machthebbers 'om de schijnwerpers op zich gericht te krijgen, een wit voetje bij het volk te halen en de eigen tekortkomingen toe te dekken.’ Maar voetbal verbroedert ook - een ontroerend verhaal is dat van Didier Drogba, sterspeler uit Ivoorkust. Hij zorgde ervoor dat een belangrijke kwalificatiewedstrijd in het rebellengebied van dit verdeelde land gespeeld werd. Dwars door alle politiek en alle geweld werkte het voetbal als vredebrenger.

Zou voetbal werkelijk mensen bijeen brengen en levert de organisatie van dit wereldkampioenschap Zuid-Afrika meer op dan het kost? Benali komt vooralsnog tot de conclusie dat het in ieder geval wel 'betekenis' heeft. Maar wat die betekenis nou precies is? (bijke)

De hype rond Murakami

Ik heb nogal een dubbele houding tegenover marketing in de boekenbranche. Eigenlijk vind ik het jammer dat je in boekhandels enorme stapels van dezelfde titels ziet liggen, terwijl een heleboel andere schrijvers in een vergeten hoekje liggen te wachten tot niemand ze koopt. De bestseller top 60 wordt volledig door uitgevers en boekhandels bepaald. De auteurs van die bestsellers zie je vervolgens opduiken in De wereld draait door en Pauw en Witteman, totdat je hun quotes kunt dromen (Herman Brusselmans: "we liggen zelden samen in bed. Vandaar ook dat we geen kinderen hebben")

Maar stiekem vind ik hypes ook wel weer leuk...Ik lag niet midden in de nacht in de rij voor Harry Potter, maar heb ze wel allemaal gelezen, net als Het Diner, de Millennium trilogie of zelfs Taal is zeg maar echt mijn ding. Ik wil graag meepraten en vind het als consument ook wel prettig, zo'n voorselectie.

Ik verheug me dus ook van harte op de verschijning van de nieuwe roman 1Q84 van Haruki Murakami in Nederland. Op vrijdag 25 juni organiseert Boekhandel Selexyz Scheltema in Amsterdam een Nacht van Murakami. Precies om middernacht start dan de verkoop van 1Q84.

In Japan hebben ze vorige zomer een storm op de boekhandels gehad toen dit boek uit kwam. Dat is op zich toch prachtig - mensen die de boekhandels bestormen voor een boek. Dat boekhandels voor elkaar weten te krijgen dat mensen een boek MOETEN hebben, en niet morgen, nee nu, direct, zodat ze bij de allereerste lezersgroep horen.

Murakami is meer dan een hype, hij schrijft echt goed. Kafka op het strand en Norwegian Wood hielden mij volledig in hun greep. En zeg nou zelf: een boek met als hoofdpersonen een moordende fitnessinstructrice   en een wiskundeonderwijzer die valsheid in geschrifte pleegt, dat wil je toch lezen? Liefst vandaag nog! (Bijke)

De verborgen geschiedenis van Courtillon


Charles Lewinsky staat altijd weer garant voor een roman die je nachtenlang door wilt blijven lezen....Dat geldt ook voor De verborgen geschiedenis van Courtillon, waarin een vreemdeling arriveert in Courtillon, een slaperig dorpje in de Franse provincie. Het lijkt er vredig en de tijd is er stil blijven staan. Precies de goede plek voor de vreemdeling, die in stilte een ongelukkige liefde wil verwerken.

Hij besluit te blijven. Hoe langer hij echter de schijnbaar intacte wereld van zijn buren gadeslaat, des te meer scheurtjes worden er zichtbaar. De dorpsbewoners lijken allemaal een onaangenaam geheim te bewaren, waarvan de oorsprong decennia oud is.
Zelfs als er sprake is van brandstichting en moord, wordt geprobeerd de sporen naar een nooit bestrafte misdaad uit te wissen.

Meer en meer merkt de vreemdeling hoe hij zelf betrokken raakt bij deze samenzwering. Een waardig opvolger van de bestseller 'Het lot van de familie Meijer'
(P)

Hypnose van Lars Kepler

Hypnose is een tip in het kader van de 'maand van het spannende boek'. Volgens Vrij Nederland: 'Stieg Larsson meets Nicci French.’


Tien jaar geleden heeft psychiater Erik Maria Bark besloten als hypnotiseur te stoppen. Maar als inspecteur Joona Linna hem om hulp vraagt bij een moordzaak waarbij de levens van twee jonge mensen op het spel staan, heeft Erik geen andere keuze.

Erik doet wat hij heeft afgezworen en brengt een zwaargewonde getuige onder hypnose. Al snel wordt duidelijk dat Erik de prijs moet betalen voor zijn verbroken belofte. De deuren naar de hel lijken geopend en Erik wordt getroffen door een serie gewelddadige en onverklaarbare gebeurtenissen. Gebeurtenissen die ook zijn gezin meesleuren in een vreselijke nachtmerrie. (Petry)

‘Definitief de Zweedse Nicci French. Het is dat Stieg Larsson niet meer leeft, anders zou hij aan dit dynamische duo nog een harde dobber hebben.’ Aktueel Man

Juni = Maand van het spannende boek

Alweer de  22ste editie van 'De maand van het spannende boek' gestart dinsdag 1 juni t/m woensdag 30 juni en heeft als thema MORD EN DODSLAG - Meeslepende misdaadverhalen uit Scandinavië. Een mooi subthema, misdaadromans van Zweden, Noren en zelfs IJslanders doen het goed.

De thrillers hebben nog steeds sterke psychologisch plots en een bepaald maatschappelijk engagement. Denk bijvoorbeeld aan Henning Mankell en het laatste jaar aan de supersterke Millenium trilogie van Stieg Larsson.

Slimme zet van het CPNB zo vlak voor de vakantie. Heerlijk om een voorraadje mee op stap te nemen.(Petry)

De gouden strop voor Bram Dehouck

In de Melkweg werd ter opening van Juni – Maand van het Spannende Boek de winnaar van De Gouden Strop bekendgemaakt.
De prijs ging naar De minzame moordenaar van de debuterende vlaming Bram Dehouck. Pikant detail: nog geen kwartier eerder kreeg hij uit handen van Marion Pauw, winnaar van De Gouden Strop 2009, ook al de Schaduwprijs overhandigd.

Marion Pauw prees Dehouck namens de jury van de Schaduwprijs: “De jury koos voor een schrijver die het woord hanteert als een componist, een stilist. Dit debuut is een must voor fijnproevers.”

Juryvoorzitter van De Gouden Strop Koos Postema deed ook nog een duit in het zakje: “De minzame moordenaar is verrassend van opzet, compact en kundig geschreven. Een debuut dat meteen meesterschap bewijst.”

Het boek speelt zich af in Ieper waar alles nog steeds in het teken staat van de 1e wereldoorlog, een originele setting.
De gouden strop gaat vaker naar minder bekende schrijvers, leuk al ben ik deze keer minder gecharmeerd van de sculptuur die erbij hoort. Lijkt 'n beetje op 'n melkpak.....
(Petry)

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...