Feest voor het boek

Zo beschouw ik Manuscripta de opening van het nieuwe boekenseizoen, georganiseerd door het CPNB met steun van NBD/Bilbion.
Volgend week-end van 4 t/m 6 september in de Westergasfabriek.


Heerlijk dat er op deze manier boeken, lezen, literatuur en schrijvers in het middelpunt staan.
Ondanks alle nieuwe media, electronica en digitale boeken. blijft het 'n feestje om schrijvers in levende lijve te zien en vooral horen natuurlijk.

Voor iedereen is er iets te vinden optredens van Karen Slaughter tot Hanco Kolk of  P.F. Thomése.
Kijken wat de trends zijn en te genieten van alle andere "leesgekken" die niets willen missen van hun favoriete schrijver, boek of genre.

Alleen kan ik er dit jaar jammergenoeg niet heen.
Toch kan ik er door diezelfde digitale mogelijkheden wel een beetje bij zijn via hun Facebook pagina, Twitter, Hyve's, YouTube video's en nog veel meer. Maar volgend jaar hopelijk gewoon in levende lijve. (Petry)

Nederland Leest De grote zaal

Vorige week heb ik alvast het boek gelezen dat dit jaar centraal staat in de campagne Nederland Leest: De grote zaal van Jacoba van de Velde. Vanaf 22 oktober kunnen alle klanten van Bibliotheek Midden-Brabant in de bibliotheek in hun eigen woonplaats een gratis boek ophalen. De campagne is georganiseerd door het CPNB en draait om 'het collectief en gelijktijdig lezen van hetzelfde boek.'

Volgens het reclamebureau dat vorig jaar de campagne heeft vormgegeven moet dit 'een boek zijn dat veel mensen een mooie levenservaring biedt en toegankelijk is voor een breed publiek. Het boek moet ook maatschappelijk relevant zijn. Het tegelijkertijd lezen heeft namelijk als doel de sociale cohesie in het land vergroten en mensen met elkaar in contact te brengen door ze te laten praten over een boek. Dat hogere doel is ook het doel van de campagne.'

Prachtig, nietwaar?

Om eerlijk te zijn, was ik niet direct enthousiast toen ik voor het eerst met 'De grote zaal' in handen stond. Ik vroeg me af of het bovenstaande ideaal bereikt zou gaan worden met 'een verhaal over de eenzaamheid die de ouderdom met zich meebrengt'. Het thema sprak niet direct tot mijn verbeelding en het is nog een ver-van-mijn-bed-show.....Maar toen ik eenmaal begonnen was, was ik verkocht. Het boekje is zo realistisch en schrijnend dat ik me onmiddellijk in de hoofdpersoon verplaatste. Ik moest zelfs een traantje wegpinken.

Ik hoop dat alle bibliotheekleden 'De grote zaal' in Bibliotheek Midden-Brabant ophalen, het lezen en vervolgens met elkaar in discussie gaan (zoals de mensen elkaar in de tram aanspraken toen Eline Vere, de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Louis Couperus stierf). Het zou leuk zijn als dit boekje meer betekent dan een 'ha-leuk-cadeautje'dat je ongelezen in de kast zet. De vraag is wel of deze tijd zich nog leent voor een openbare discussie over een boek. Er zijn zoveel andere media en aandacht is snel afgeleid.

Toch weet ik wel dat het kan. Toen ik in juli 2007 New York City bezocht, zag ik iedereen (maar dan ook iedereen!) gelijktijdig en collectief de laatste Harry Potter lezen: bus, tram, metro, park, kapper……
Zoiets bedoel ik...dus...haal dat boek op vanaf 22 oktober!

Prijzen Brabantse Letteren BKKC

Aangeraakt  van Emma Fasol is één van de titels die genomineerd is voor de BKKC Prijzen der Brabantse  letteren 2011.
Zag ik zojuist op twitter voorbijkomen, ze is er, terecht, heel trots op.

Even in de catalogus gekeken, we hebben dit boek gelukkig 18 keer in de bibliotheek, bijna allemaal uitgeleend.
Hopelijk kan ik het nog bemachtigen voor mijn vakantie.
Zo zie je maar dat ook twitter kan zorgen voor leesbevordering.

Bij de nominaties staan trouwens nog meer leuke leestips.
Natuurlijk ga ik vanaf nu ook Emma Fasol volgen op twitter.
Ik ben alleen wel eens bang dat er zoveel tijd gaat zitten in al die 'social media' dat ik aan lezen nauwelijks meer toekom.
(Petry)

Steeds meer vampiers en weerwolven

Er is een nieuwe rage onstaan, spannende romans met als hoofdpersoon meestal een lief onschuldig jong meisje die verliefd is. Niks bijzonders zou je denken, 13 in een dozijn, lekker leesvoer voor jonge meiden (en hun moeders).
Maar het nieuwe is dat degene waar ze verliefd op zijn een vampier is...

Nu kennen we dit gegeven al langer denk maar aan Buffy de vampire slayer een populaire TV en boekenserie  van ruim tien jaar geleden.

Op de één of andere manier is de combinatie spanning en liefde onweerstaanbaar, we kunnen in elk geval nauwelijks genoeg kopen van de Twilight serie van Stephenie Meyer zeker nu de boeken ook verfilmd zijn.
Het is bovendien opvallend dat de meiden die dit lezen er geen enkel probleem mee hebben de Engelse boeken te lenen wanneer de Nederlandse uitgeleend zijn, een goed teken.

Ook vergelijkbare romans van bijvoorbeeld Charlaine Harris beginnen heel populair te worden, al zijn ze nog niet eens vertaald.

Nu de avonden weer langer worden denk ik dat ik er ook een ga lezen,
als ik ze te pakken kan krijgen tenminste.
Wie kan er tenslotte nog een mooie spannende naam bedenken voor dit genre iets tussen Harry Potter, Stephen King en chicklit in.
(Petry)

Kwaaie boekhandelaar van Kaboel

Toen ik een aantal jaar geleden de film Grizzly man van Werner Herzog zag, had ik dubbele gevoelens. Van de ene kant vond ik het portret van een man die zich tegen de maatschappij verzette en lange maanden slechts in gezelschap van grizzlyberen (!) doorbracht, ontroerend en fascinerend, van de andere kant voelde ik me bezwaard. Natuurfilmer en dierenactivist Timothy Treadwell beschouwde de beren als zijn vrienden en filmde hen van zeer dichtbij. In oktober 2003 werden Treadwell en zijn vriendin Amie Huguenard – hoe kan het ook anders- opgegeten door een beer. Herzog kreeg bij toeval de beschikking over honderd uur videofilm van Treadwell, die hij verwerkte in zijn documentaire.

En daar zit precies mijn bezwaar: Treadwell had de beelden gemaakt om zíjn verhaal te vertellen. Herzog maakt er een film van over een getroebleerde, ijdele en gekke man. Niet zonder respect hoor, je leeft met hem mee en krijgt sympathie voor hem. Maar je denkt ook: wat een mafketel eigenlijk. Zo zou Treadwell zichzelf nooit hebben neergezet. Waar liggen je grenzen als filmmaker? Mag je andermans materiaal zonder scrupules overnemen?

De Noorse schrijfster Asne Seierstad (1970), die een wereldwijd succes boekte met haar boek De boekhandelaar van Kaboel, is door een rechtbank in Oslo schuldig bevonden aan "laster" en "slordige journalistieke praktijken". Seierstad verloor een rechtszaak die een in het boek optredende Afghaanse vrouw tegen haar had ingespannen. Die was van oordeel dat ze op een vernederende, onjuiste wijze was geportretteerd en dat haar privacy geschonden was.

Seierstad werd, kort na de val van de Taliban, gastvrij ontvangen door Rais en zijn familie. "We vertrouwden haar", zei Rais, "en we hoefden het boek niets eens vooraf te lezen." Maar later heeft Rais het door Seierstad geborstelde portret altijd furieus bestreden.

Ik vind het moeilijk – mag je gebruik maken van iemands gastvrijheid en vervolgens diegene genadeloos portretteren in je boek? De schrijver vertelt natuurlijk nooit dé waarheid, maar altijd een interpretatie van die waarheid. Ik kan me voorstellen dat je - als je anders wordt afgebeeld dan jijzelf zou willen- zegt: maak je eigen fictie en gebruik mij daar niet voor! Ook Nina Brink vond dat de biografie die journalist Eric Smit over haar schreef vol stond met leugens, zij spande een rechtszaak aan. De grens tussen laster en scherpe journalistiek is dun....(bijke)

Lezen of tuinieren?

Dit blog gaat over lezen, maar ik moet bekennen dat ik de laatste weken weinig lees....

Tenminste romans, wanneer ik niet in de tuin bezig ben, lees ik over tuinieren, of kijk ik naar programma's over tuinieren.

Het valt me op dat de laatste tijd steeds meer programma's zijn zoals dat van Nigel Slater, James Wong en Alys Fowler waarin tuinieren en koken op een persoonlijke manier met elkaar verweven worden. Jammergenoeg zijn hun prachtige boeken nog vrijwel niet vertaald.

Een leuk Nederlands boek in dit genre is van de plantenkweker Roger Bastin:  Puur mediterraan tuinieren. Zeer aan te bevelen, zowel het boek als de kwekerij in het Limburgse Aalbeek.
Je leert niet alleen een heleboel over planten maar raakt ook aangestoken door het enthousiasme van Roger Bastin.

Ook in de bibliotheek: Taart uit eigen tuin van Peter Bauwens een heerlijk kookboek met hartige en zoete taarten en persoonlijk ecommentaar en praktische tips.
Tenslotte, weet iemand waar ik mijn courgettes nog kwijt kan?
(Petry)

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...