Waar of niet?

Eén van de problemen waar je in een bibliotheek en trouwens ook in een boekhandel of thuis tegen aanloopt is hoe zet ik de boeken neer.

Nu hebben we voor informatieve boeken een systeem met cijfers (Siso), misschien niet altijd zo eenvoudig maar wel duidelijk.

Alleen kun je niet alle boeken in een hokje stoppen....
Wat moeten we bijvoorbeeld doen met Zeitoun van Dave Eggers?
Het boek gaat over de gebeurtenissen na de orkaan Katrina.
Het is waargebeurd maar ook van literair niveau. Het gaat over intgratie, hulpverlening en alles waat daarbij fout kan gaan.
Bij de studieboek over rampen, tussen de romans, of in de "waargebeurd" kast?
We hebben bij deze titel voor het laatste gekozen, maar er blijft ruimte voor discussie.
Net zoals bij de boeken over bijvoorbeeld huizen in Frankrijk, misdadigers, reisverslagen, ziektes, relationele problemen, misbruik etc. (Petry)

Rascha Peper te gast bij Salon Seize

Afgelopen dinsdag was weer een literaire avond georganiseerd door Salon XVI.
Omdat Zaal zestien verkocht is was het deze keer voor het eerst in de rode salon van De NWE Vorst, een geweldige locatie, met een prima sfeer.

Aan de goede sfeer droeg zeker ook Rascha Peper bij, de gast van deze avond.

Voor de pauze in gesprek met Lukas Meijsen en daarna voorlezen en vragen uit het publiek beantwoorden.

Niet spectaculair, maar onderhoudend en vooral, je krijgt enorm veel zin om (meer) van haar te gaan lezen.

Met name het verhaal uit Zwartwaterkoorts waarvan ze 'n stukje voorlas, n.b. over het stelen van een boek uit de bibliotheek, was zowel stilistisch mooi als qua plot, je moet het boek wel kopen (of lenen) om te lezen hoe dat af gaat lopen.
Dat is toch het beste resultaat voor een literaire salon.

Vol verwachting kijk ik uit naar de rest van het Salon seizoen met twee heel andere auteurs:  Elvis Peeters (dinsdag 19 oktober) en Frank Westerman (dinsdag 16 november).
(Petry)

De blinde wereld van Ellen Heimerikx


pagina uit Blinde wereld
 De Nederlandse schrijfster Ellen Heimerikx ontvangt voor haar boek Blinde Wereld de Academica Debutantenprijs 2010. Het boek gaat over een meisje dat opgroeit in een gezin dat lid is van de Noorse Broederschap, een uiterst religieuze groepering die meent het enig ware geloof in pacht te hebben. De rest van de mensheid is blind, volgens deze broederschap.

De schrijfster is binnenkort te gast in Bibliotheek Hasselt, op donderdag 21 oktober, waar zij zal vertellen over haar boek en de totstandkoming daarvan. Over debutanten gesproken: aanstaande vrijdag, 24 september bezoekt Anke Scheeren, schrijfster van De mooiste dagen zijn het ergst onze contreien. Zij zal optreden in het cultureel centrum Jan van Besouw in Goirle.

Anke Scheeren
 In onze agenda meer informatie over de optredens!

Lucy

Tijdens mijn vakantie een prachtig boek gelezen: Lucy van Laurence Gonzales

Het zet je aan het denken over de verschillen (en overeenkomsten) tussen mens en dier.

Lucy is de dochter van een wetenschapper die bonobos bestudeerd in Congo en een genetisch gemodificeerde bonobo Leda.
Wanneer Lucy's ouders vermoord worden door rebellen neemt een andere researcher haar mee naar Amerika.

Dit klinkt als een sensationeel sci-fi plot maar is het zeker niet. Het is goed opgebouwd en laat Lucy zien als een moderne tiener die gebruik maakt van facebook en youtube, maar die ook bepaalde 'dierlijke' trekken heeft.

Het einde is wat te braaf, misschien wat "Amerikaans" maar zeer zeker een aanrader.
Het deed me denken aan Middlesex van Jefferey Eugenides dat meer bezig is met de grenzen tussen mannelijk en vrouwelijk, dit is wat lichtere kost maar ook erg goed.
Wie gaat deze roman vertalen? Hij verdient het.

“thoroughly believable...  satisfying on an emotional level.”
volgens The New York Times

Net nog even de auteur gegoogled en wat zie ik Lucy Gonzales Parsons was een activiste voor vrouwen en arbeidersrechten van gemengd afro-Amerkikaans en Indiaanse afkomst . Toeval?
(petry)

Franca Treur wint selexyz debuutprijs
Afgelopen maandag bezocht ik Manuscripta, de grootse opening van het nieuwe boekenseizoen. Overal presenteerden uitgeverijen hun waar en er was vanalles te doen. Ik hoorde een interview met Rosita Steenbeek over 'De grote zaal'- het Nederland Leest boek van dit jaar. Toen ik daarvandaan doorliep naar de Gashouder (Manuscripta vindt plaats bij de Westergasfabriek in Amsterdam - de gebouwen waren vroeger fabrieksruimtes) zag ik allerlei mensen aan de borrel- want Franca Treur had de Selexyz debuutprijs gewonnen met haar roman Dorsvloer vol confetti.

Ik had het nog niet gelezen....nu snel gereserveerd (samen met vele andere leden...) (bijke)

De Nederlandse cocainefabriek

Vorige week las ik mijn boek uit: De Handelsreiziger van de Nederlandse Cocaïnefabriek. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Niet omdat het zo'n goed geschreven boek is, maar vooral vanwege het thema. Nederland heeft tijdens de eerste wereldoorlog massaal cocaïne geleverd aan frontsoldaten van zowel Duitse als geallieerde zijde. Zogenaamd als 'medicijn tegen de pijn', maar in werkelijkheid maakte het spul van de soldaten vechtgrage mannen die hun leven zonder aarzelen op het spel zetten buiten de loopgraven.

Onze Hollandse handelsgeest trok zich niets aan van oorlogsleed en we hebben zonder pardon een leger verslaafde soldaten gecreëerd...Het boek is wel wat melodramatisch. Zo maakt de ene hoofdpersoon - een niet-politiek bewuste losbol die gek is op vrouwen en snelle motoren - zijn eigen vriendin van prachtige actrice tot verslaafde randfiguur.

De andere hoofdpersoon van het boek is een Engelse soldaat die tijdens de oorlog gewond is geraakt, zijn gezicht is half weggeschoten. Ik dacht meteen aan een plaatje uit Kersebloed van Charlotte Mutsaers Paardejam - waarin je op de eerste pagina een soldaat ziet met een kapotgeschoten gezicht. Een beeld wat mij al jaren bijblijft. Nu heb ik het verhaal erbij gekregen. (bijke)

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel weergeven

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...