Mijn goede voornemen...

 Meer Nederlandse boeken lezen in 2011

De laatste tijd ben ik erg veel bezig geweest met allerlei internet activiteiten, i-pad's, blogs enzovoort.
Lezen schoot er soms nogal bij in, en als ik al las waren dat vooral Engelse romans. Niks mis mee natuurlijk maar voor dit blog is het ook belangrijk en leuk, Nederlandse schrijvers te lezen.

Zojuist heb ik het boek "De hemel van Heivisj" geschreven door Benny Lindelauf gelezen.

Een grandioos boek, weer een jongeren-roman, die vallen de laatste tijd steeds meer bij mij in de smaak.

Het is niet alleen geweldig geschreven maar gaat ook over een belangrijke periode in de Nederlandse (Limburgse) geschiedenis. Namelijk de Tweede wereldoorlog. In dit geval door de ogen van een opgroeiend meisje.

Mooi, ontroerend, fantasierijk, echt een aanrader voor zowel jongeren die kunnen lezen hoe het hun (overgroot) opa en oma verging als ouderen.

Nederlanders kunnen aardig goed klagen, wanneer je een boek als dit leest besef je nog eens hoe goed we het anno nu hebben.
Niet alleen materieel maar zeker ook qua vrijheid van meninguiting en vrede in ons land.

Een fijne jaarwisseling en de allebeste wensen voor een gezond en vredig 2011.
(Petry)

Bibliotheek Midden-Brabant werkt samen



Wat doen wij toch een hoop leuke dingen als bibliotheek, denk ik bij mezelf als ik dit filmpje terugzie. Samen met het bkkc, maar ook met een heleboel andere literaire organisaties in Tilburg. Houd dit blog in de gaten, want binnenkort licht ik een tipje van de sluier op over een nieuw literair festival in Tilburg, waarbij de bibliotheek en een heleboel andere instellingen de handen ineen geslagen hebben!

De beste Brabantse schrijvers

Eerlijk gezegd wist ik niet dat er zoveel talentvolle schrijvers rondlopen in Brabant. Vanaf begin 2009 werk ik nu bij Bibliotheek Midden-Brabant en sinds die tijd ben ik me steeds meer gaan verdiepen in Brabantse literatuur. Eerst voor de Canon Brabantse Letteren, een website waarop het publiek kan kiezen voor hun favoriete Brabantse auteur. Ik werd nieuwsgierig naar de namen die ik voorbij zag komen en verdiepte me een tijdlang in de letterkunde van de lage landen.  Sommige auteurs, zoals K. Michel en Marie Kessels kende ik al, maar ik heb ook nieuwe pareltjes ontdekt zoals Jaap Robben.  

Voor de bibliotheek zie ik een belangrijke rol weggelegd voor de ontwikkeling en promotie van lokaal schrijverstalent. De afgelopen maanden heeft Bibliotheek Midden-Brabant dan ook veel aandacht besteed aan Brabantse letterkunde, onder andere tijdens een open podium voor beginnende én gevorderde schrijvers. Eus Rovers verzorgde toen een hilarische voordracht. Dit podium was het eerste, maar zeker niet het laatste...Wij hopen dat mensen die bij ons op de planken staan, ooit mee mogen dingen naar de Prijzen Brabantse Lettteren, die het bkkc een keer in de twee jaar uitreikt.

Zo ook dit jaar. De winnaars van de Prijzen Brabantse Letteren worden in maart bekend gemaakt, maar de longlists zijn nu al bekend. Ook het publiek mag een boek kiezen voor de publieksprijs. Kom de boeken maar halen in de bibliotheek voor de kerstvakantie begint! (bijke)


Longlist Schrijversprijs:

•Jan Baeke - Brommerdagen (De Bezige Bij)
Beitske Bouman – Noem het liefde (Querido)
•Kreek Daey Ouwens – De achterkant (Querido)
•Minke Douwesz – Weg (Van Oorschot)
•Marijke Hanegraaf – Restruimte (Arbeiderspers)
•Marie Kessels – Ruw (De Bezige Bij)
•Astrid Lampe – Lil (Zucht) (Querido)
•Peter van Lier – Hoor (Van Oorschot)
•K. Michel – Bij eb is je eiland groter (Augustus)
Jeroen van Rooij – De eerste hond in de ruimte (Prometheus)

Longlist Jeugdliteratuurprijs

•Ienne Biemans – Rosa en de wonderschoenen (Nieuw Amsterdam)
•Mario van Brakel – Het zwijgen van de vossen (Clavis)
•Rien Broere – IJskonijn (De Eenhoorn)
•Wim Daniëls – Twee tieten in een envelop (Van Holkema & Warendorf)
Martha Heesen – Mijn broer, de nieuwe en ik (Querido)
Mirjam Mous – Boy 7 (Van Holkema & Warendorf)
•Jaap Robben – de Zuurtjes (De Geus)
•Rob Ruggenberg – Manhatan (Querido)
•Gerard Sonnemans – Groene stoom (Sjaloom)
•Jacques Vriens – Groep acht aan de macht (Van Holkema & Warendorf)

wikileaks en Houellebecq: informatie delen op internet

Heel de wereld staat momenteel op zijn kop vanwege wiki leaks en ik vind het superspannend. Elke dag zit ik voor het journaal om te kijken wat er nu weer is uitgelekt. Zo interessant om te zien wat er gebeurt.....Oprichter Julian Assange heeft Amerika en de rest van wereld goed wakker geschud. Dit is dus wat internet biedt: volledige openheid tot bronnen die anders ontoegankelijk blijven. Geen wonder dat overheden in paniek raken. Er is alleen zo weinig aan te doen: het internet heeft ongekende mogelijkheden om informatie te delen.

Julian Assange is vanmorgen opgepakt, lees ik.


Over wiki's gesproken: Een Franse blogger heeft de integrale roman La carte et le territoire van Michel Houellebecq gratis op zijn blog gezet. Florent Gallaire, informaticus en jurist, vindt dat hij daartoe het recht heeft omdat Houellebecq letterlijk citeert uit wikipedia. Volgens de Fransman 'is het een rechtenvrij werk geworden en valt het onder de 'creative commons'-regeling.' Een interessante stelling, toch? Als je teveel citeert uit wikipedia, wordt je hele tekst rechtenvrij, volgens deze man.

Het internet is een schatkist aan vrij toegankelijke teksten, deze ontwikkeling is niet meer te stoppen en dat maakt dat ik een opgetogen gevoel heb: er is een revolutie gaande. Met voor- en tegenstanders. En wij zitten er middenin!

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...