Mijn goede voornemen...

 Meer Nederlandse boeken lezen in 2011

De laatste tijd ben ik erg veel bezig geweest met allerlei internet activiteiten, i-pad's, blogs enzovoort.
Lezen schoot er soms nogal bij in, en als ik al las waren dat vooral Engelse romans. Niks mis mee natuurlijk maar voor dit blog is het ook belangrijk en leuk, Nederlandse schrijvers te lezen.

Zojuist heb ik het boek "De hemel van Heivisj" geschreven door Benny Lindelauf gelezen.

Een grandioos boek, weer een jongeren-roman, die vallen de laatste tijd steeds meer bij mij in de smaak.

Het is niet alleen geweldig geschreven maar gaat ook over een belangrijke periode in de Nederlandse (Limburgse) geschiedenis. Namelijk de Tweede wereldoorlog. In dit geval door de ogen van een opgroeiend meisje.

Mooi, ontroerend, fantasierijk, echt een aanrader voor zowel jongeren die kunnen lezen hoe het hun (overgroot) opa en oma verging als ouderen.

Nederlanders kunnen aardig goed klagen, wanneer je een boek als dit leest besef je nog eens hoe goed we het anno nu hebben.
Niet alleen materieel maar zeker ook qua vrijheid van meninguiting en vrede in ons land.

Een fijne jaarwisseling en de allebeste wensen voor een gezond en vredig 2011.
(Petry)

Bibliotheek Midden-Brabant werkt samen



Wat doen wij toch een hoop leuke dingen als bibliotheek, denk ik bij mezelf als ik dit filmpje terugzie. Samen met het bkkc, maar ook met een heleboel andere literaire organisaties in Tilburg. Houd dit blog in de gaten, want binnenkort licht ik een tipje van de sluier op over een nieuw literair festival in Tilburg, waarbij de bibliotheek en een heleboel andere instellingen de handen ineen geslagen hebben!

De beste Brabantse schrijvers

Eerlijk gezegd wist ik niet dat er zoveel talentvolle schrijvers rondlopen in Brabant. Vanaf begin 2009 werk ik nu bij Bibliotheek Midden-Brabant en sinds die tijd ben ik me steeds meer gaan verdiepen in Brabantse literatuur. Eerst voor de Canon Brabantse Letteren, een website waarop het publiek kan kiezen voor hun favoriete Brabantse auteur. Ik werd nieuwsgierig naar de namen die ik voorbij zag komen en verdiepte me een tijdlang in de letterkunde van de lage landen.  Sommige auteurs, zoals K. Michel en Marie Kessels kende ik al, maar ik heb ook nieuwe pareltjes ontdekt zoals Jaap Robben.  

Voor de bibliotheek zie ik een belangrijke rol weggelegd voor de ontwikkeling en promotie van lokaal schrijverstalent. De afgelopen maanden heeft Bibliotheek Midden-Brabant dan ook veel aandacht besteed aan Brabantse letterkunde, onder andere tijdens een open podium voor beginnende én gevorderde schrijvers. Eus Rovers verzorgde toen een hilarische voordracht. Dit podium was het eerste, maar zeker niet het laatste...Wij hopen dat mensen die bij ons op de planken staan, ooit mee mogen dingen naar de Prijzen Brabantse Lettteren, die het bkkc een keer in de twee jaar uitreikt.

Zo ook dit jaar. De winnaars van de Prijzen Brabantse Letteren worden in maart bekend gemaakt, maar de longlists zijn nu al bekend. Ook het publiek mag een boek kiezen voor de publieksprijs. Kom de boeken maar halen in de bibliotheek voor de kerstvakantie begint! (bijke)


Longlist Schrijversprijs:

•Jan Baeke - Brommerdagen (De Bezige Bij)
Beitske Bouman – Noem het liefde (Querido)
•Kreek Daey Ouwens – De achterkant (Querido)
•Minke Douwesz – Weg (Van Oorschot)
•Marijke Hanegraaf – Restruimte (Arbeiderspers)
•Marie Kessels – Ruw (De Bezige Bij)
•Astrid Lampe – Lil (Zucht) (Querido)
•Peter van Lier – Hoor (Van Oorschot)
•K. Michel – Bij eb is je eiland groter (Augustus)
Jeroen van Rooij – De eerste hond in de ruimte (Prometheus)

Longlist Jeugdliteratuurprijs

•Ienne Biemans – Rosa en de wonderschoenen (Nieuw Amsterdam)
•Mario van Brakel – Het zwijgen van de vossen (Clavis)
•Rien Broere – IJskonijn (De Eenhoorn)
•Wim Daniëls – Twee tieten in een envelop (Van Holkema & Warendorf)
Martha Heesen – Mijn broer, de nieuwe en ik (Querido)
Mirjam Mous – Boy 7 (Van Holkema & Warendorf)
•Jaap Robben – de Zuurtjes (De Geus)
•Rob Ruggenberg – Manhatan (Querido)
•Gerard Sonnemans – Groene stoom (Sjaloom)
•Jacques Vriens – Groep acht aan de macht (Van Holkema & Warendorf)

wikileaks en Houellebecq: informatie delen op internet

Heel de wereld staat momenteel op zijn kop vanwege wiki leaks en ik vind het superspannend. Elke dag zit ik voor het journaal om te kijken wat er nu weer is uitgelekt. Zo interessant om te zien wat er gebeurt.....Oprichter Julian Assange heeft Amerika en de rest van wereld goed wakker geschud. Dit is dus wat internet biedt: volledige openheid tot bronnen die anders ontoegankelijk blijven. Geen wonder dat overheden in paniek raken. Er is alleen zo weinig aan te doen: het internet heeft ongekende mogelijkheden om informatie te delen.

Julian Assange is vanmorgen opgepakt, lees ik.


Over wiki's gesproken: Een Franse blogger heeft de integrale roman La carte et le territoire van Michel Houellebecq gratis op zijn blog gezet. Florent Gallaire, informaticus en jurist, vindt dat hij daartoe het recht heeft omdat Houellebecq letterlijk citeert uit wikipedia. Volgens de Fransman 'is het een rechtenvrij werk geworden en valt het onder de 'creative commons'-regeling.' Een interessante stelling, toch? Als je teveel citeert uit wikipedia, wordt je hele tekst rechtenvrij, volgens deze man.

Het internet is een schatkist aan vrij toegankelijke teksten, deze ontwikkeling is niet meer te stoppen en dat maakt dat ik een opgetogen gevoel heb: er is een revolutie gaande. Met voor- en tegenstanders. En wij zitten er middenin!

Wat leest Nederland volgend jaar?

Deze keer mag U meebeslissen welke titel er gekozen gaat worden voor Nederland Leest in 2011.
Ze gebruiken onder andere twitter om mensen te mobiliseren met nieuwe titels te komen.
Er zijn maar twee voorwaarden. De schrijver of schrijfster moet Nederlands(-talig)  zijn en nog leven.


Bij mij komen allerlei titels voorbij die ik graag wil promoten.
Roosje van Gerard van Westerloo, Twee ezels van Michiel Hendryckx, mooie kleine romans met gevoel voor humor geschreven.

Een nacht om te vliegeren van Renate Dorrestein, iets van een Brabander, lekker luchtig of juist spannend?
Ivo Victoria Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en me dat spijt) of toch iets van Remco Campert?
Kom maar met ideeën en twitter ze met de hashtag (#) #NLL of zet ze hieronder als reactie dan twitter ik ze voor U. (Petry)

Nederland Leest

Loflied op de rijpe vouw

Veel jonge mannen geloven dat alleen jonge meisjes hun iets waardevols te bieden hebben als het om de liefde gaat.
In 'Loflied op de rijpe vrouw' voert de Hongaarse schrijver Stephen Vizinczey de verteller András Vajda op, die zich wenst te verrijken met de wijsheid en warmte van rijpere vrouwen.
“Om te proberen naar bed te gaan met iemand die net zo onbedreven is als jijzelf, lijkt me ongeveer net zo verstandig als in het diepe springen met iemand die net als jij ook niet kan zwemmen.”

Een intrigerend boek afgelopen zondagmorgen bij VPRO boeken. Ik ben nog van de tijd dat je overdag niet TV keek, maar op zondagmorgen is het vaak leuk om naar Wim Brands te luisteren.

StephenVizinczey is zelf  in 1956, naar aanleiding van de Hongaarse Opstand, naar Canada gevlucht.
Daar publiceert hij in 1965 Loflied op de rijpe vrouw. Het boek wordt een moderne klassieker, die in november ook in een nieuwe Nederlandse uitgave verschijnt.
We proberen dit loflied zo snel mogelijk voor U in de bibliotheek te krijgen.
Ondertussen is zijn blog op internet ook heel lezenswaardig.
(Petry)

Follow an archive day


Gisteravond in een overmoedige bui beloofd 'iets' te bloggen over het twitter-initatief "follow an archive day" vandaag.
Al ben ik een fan van ons Regionaal Archief hier in Tilburg, wist ik toch niet zo snel wat er nu zo nuttig is aan dit initiatief, het heeft wel een beetje het 'preken voor eigen parochie' gehalte.

Bovendien zat ik te lezen in "Het zakdoekje" van Gé Reinders en daarom niet zoveel zin me te verdiepen in archieven.
Totdat ik bedacht dat Gé dit prachtige boek niet had kunnen schrijven zonder juist die archieven!

Het zakdoekje is zijn persoonlijke zoektocht naar de oorlogsgeschiedenis van zijn moeder.
Van het Regionaal historisch centrum Limburg, via het Niod tot Yad Vashem volgt hij zijn moeder van Maastricht naar kamp Vught via Ravensbrück tot in Dachau.
Hij doet dit op een prachtige persoonlijke en ontroerende manier.

Gé Reinders richt een bijzonder posthuum monument op voor zijn moeder; en met haar voor al die Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog in het verzet hebben gezeten en daar later niet over konden praten.

Hij laat ook zien dat zonder archieven de geschiedenis verloren zou gaan; een waardevolle les, waar je vaak niet zo snel bij stilstaat. vandaar #followanarchive vandaag
(Petry)

Proficiat David van Reybrouck


voor Congo

‘Subliem... monumentaal... virtuoos... Deze literaire non-fictie is spannender dan een roman kan zijn.’
- NRC Handelsblad
‘Een ongelooflijke krachttoer’ - Humo

‘Hét alomvattende Nederlandstalige geschiedenisboek over Congo.’ - De Tijd

‘Het regent Congo-boeken, maar dit boek overklast alle concurrentie op spectaculaire wijze: het is belangrijker, intelligenter, beter geschreven, ja zelfs dikker dan alle andere.’ - Mark Schaevers in Humo

‘Nauwkeurig, vernieuwend, evenwichtig... Dit boek geeft veel plaats aan de Congolese ervaring van het verleden. Dat is een van de grootste verdiensten en het is ook een reden waarom het zo uitstekend leesbaar is.’ - Marc Reynebeau in De Standaard

‘Een magnum opus, een mijlpaal in de geschiedenis van de Nederlandse letteren in België’ - Walter Zinzen
‘Een absoluut meesterwerk!’ - VPRO-Radio

"Need I say more"
(Petry)

Spannende avond voor Kees, Oscar, Tom, Willem Jan, Koen en David

Deze zes schrijvers maken kans vanavond de AKO Literatuurprijs 2010 te winnen.

Kees van Beijnum 'Een soort familie', Oscar van den Boogaard 'Meer dan een minnaar', Tom Lanoye 'Sprakeloos', Willem Jan Otten 'Onze lieve vrouwe van de schemering', Koen Peeters 'De bloemen' en David van Reybrouck 'Congo' zijn genomineerd voor deze prestigieuze boekenprijs.

In Teylers Museum in Haarlem zal GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema na tien uur de winnaar bekend maken.

De uitreiking wordt rechtstreeks uitgezonden in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. De schrijver van het winnende boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters.

De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en wordt uitgereikt sinds 1987.

Voor de prijs komen boeken in aanmerking die zijn verschenen tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. Er werden dit jaar ruim 430 boeken door uitgevers ingezonden.

Een jaar zonder vrouwen, maar met veel Vlamingen zoals t David van Reybrouck die al de  'Libris geschiedenis' prijs gewonnen heeft met Congo.  Gaat hij voor een "double whammy' zorgen?
Zelf heb ik goede berichten gehoord over Tom Lanoye, die wil ik zeker nog gaan lezen of hij nu wel of niet gaat winnen vanavond.
(Petry)

Oude Belgen in de keuken

Tijd voor optimisme!


Gisteren de hele dag genoten van de Belgische boekenbeurs in Antwerpen.
Met alle sombere geluiden over ontlezing kan ik iedereen aanraden hier naar toe te gaan. Vier (!) grote hallen vol uitgevers, boekhandels, kranten, tijdschriften en vooral gigantisch veel boeken, zalig. Overal lezende mensen, ja zelfs pubers met hun neus in de (strip-)boeken.

Voor iemand zoals ik die vooral veel bezig is met literaire romans en andere fictie een eye-opener.
 Zoveel non-fictie, strips, jeugdboeken en het meest opvallende kookboeken in alle soorten en maten, daar kunnen wij Nederlanders nog wat van leren.

Komend week-end ga ik beslist iets uitproberen uit 'De oude Belgen in de keuken'.

En hopelijk in december een lang week-end richting België om in een leuk restaurant te controleren of ik de recepten goed gekookt heb...

Voorlopig heb ik in elk geval genoeg te lezen.

De boekenbeurs is nog open tot en met 11 november, met as. zondag 7 nov. It’s a Man’s World

Een dag met een hoog testosterongehalte over alles wat mannen drijft. Sport, snelle auto’s en technologie spelen (natuurlijk) de hoofdrol. Voeg daar nog een flinke scheut wijn, whisky en rock 'n roll bij, en het feest kan beginnen!
(Petry)

Boekenbeurs Antwerpen

Gluren bij de buren.....
Altijd leuk!
In Antwerpen is nu de boekenbeurs in volle gang.

Als boekenliefhebber is het een belevenis om daarheen te gaan.
De grote hallen van Antwerp Expo tot de nok gevuld met uitgevers, schrijvers, boeken en vooral lezers.
Lezers van alle leeftijden; heerlijk om mee te maken in deze soms wat sombere tijden voor het boek.

Mensen die betalen om naar binnen te mogen en genieten van voorlezende schrijvers, kookdemonstraties, radioprogramma's.
Echt voor iedereen iets van Adriaan van Dis tot Thea Stilton.

Een afgeladen programma eigenlijk te veel om allemaal op één dag te bekijken.
Vorig jaar kwam ik zelfs een signerende oud-docent van de vroegere bibliotheekacademie tegen: Manu Manderveld met een boek over leesbevordering "Naar meer leesplezier"
Inmiddels natuurlijk te leen in onze bibliotheek.
(Petry)

Hittitels

'Quadriga een eindspel' van F. Springer over voormalig Oost-Berlijn en 'Blauwe ogen' van Joanne Harris over internetstalking zijn twee nieuwe boeken van onze hittitels.
Totaal verschillend maar allebei bijzonder populair en daarom extra vlug gekocht.
Springer wil ik altijd nog eens lezen, van Joanne Harris ben ik al langer liefhebber.
Haar boek 'chocolat' was echt heel erg bijzonder, net zoals de verfilming ervan door Lasse Hallström.

De opvolger van chocolat, rode schoenen was me een beetje te veel bovennatuurlijk gedoe, dus ik ben heel nieuwsgierig hoe Blauwe ogen zal zijn.

De originele Engelse roman Blueeyedboy, begint in elk geval veelbelovend:

"The colour of murder is blue, he thinks. Ice-blue, smokscreen blue, frostbite, post-mortem, body-bag blue."

Vanavond snel nog even The book of tomorrow, van Cecilia Ahern uitlezen
(In het Nederlands Het boek van morgen ook al een hittitel).
Kan ik daarna gaan genieten van Joanne Harris.
(Petry)

Nederland Leest

De keuze voor "de grote zaal" van Jacoba van Velde door 'Nederland leest' verbaasde me nogal.
Hoewel ik veel lees had ik nog nooit van haar of van deze titel gehoord.

Het onderwerp, een oude vrouw in een verzorgingshuis die nadenkt over haar leven, lijkt me niet zo aansprekend voor een groot publiek.

Gelukkig heb ik een abonnement op het tijdschift de Esta hierin stond afgelopen week een enthousiast artikel over de schrijfster en het boek.

Jacoba van Velde was een bijzondere vrouw die begin jaren vijftig een avontuurlijk leven leidde in Parijs waar ze onder meer veel omging met Samuel Beckett en andere kunstenaars. Later ging ze Beckett ook vertalen.

Philip Freriks gaat met de journaliste van Esta langs alle plekken in Parijs waar Jacoba van Velde ooit kwam. Vooral café's en restaurants natuurlijk.

Door dit artikel krijg ik ineens veel meer zin om "de grote zaal" te lezen en natuurlijk ook om snel weer eens een lang week-end naar Parijs te gaan.....

Vanaf vrijdag liggen exemplaren van De grote zaal klaar voor volwassen leden van Bibliotheek Midden-Brabant.
We trakteren ook op allerlei activiteiten, alleen een week-end parijs zult U zelf moeten regelen.
(Petry)

ps hopelijk volgend jaar wel een vrolijkere titel CPNB :-)

Net niet verschenen boeken

Net niet in de bibliotheek.
Naar schatting liggen er wereldwijd een miljoen net niet verschenen boeken opgeslagen, die uitsluitend bestaan in dummy-vorm.
Gummbah is al jaren geïnteresseerd in deze weeskinderen van het boekenvak en geeft sinds 1985 lichtbeeldlezingen waarbij hij via klassiekers als Op het kerkhof der waanzin waaien winden het hardst en Borduren met gebalde vuisten een indruk geeft van de vaak bizarre wereld van het onverschenen boek.

Deze absurdistische  verzameling  is een volstrekt willekeurige, maar ruime keuze uit fragmenten, passages en flapteksten, die beslist voor het nageslacht behouden moeten blijven.

Gummbah is het pseudoniem van Gertjan van Leeuwen, steeds vraag ik me af of hij familie is van de Tilburgse schilder Ivo van Leeuwen. Hun gevoel voor humor lijkt in elk geval heel veel op elkaar.
Wanneer Gummbah ooit in de buurt is met zijn diavoorstelling moet U zeker gaan kijken, zelf zag ik hem een paar jaar geleden bij 'The Power of Plots' en dat was het hoogtepunt van de avond. (Petry)

NS Try Out Festival 2010

A.s. Week-end in Leiden en 21-23 october in Eindhoven. Theater, muziek, literatuur, film en nog veel meer.



Toevallig kwam ik via een tweet van Ivo Victoria terecht bij het NS Try Out festival.
Het ziet er geweldig uit een combinatie van allerlei meer of minder culturele activiteiten voor alle leeftijden.

Zo breng je kunst en literatuur letterlijk dicht bij het publiek, een mooi initiatief van bedrijfsleven en culturele instanties; van Radio 3 via VSB-fonds, Manpower, tot Naturalis.

Het programma lijkt zich qua muziek vooral te richten op studenten en scholieren maar er zitten ook voor alle andere leeftijden leuke dingen tussen zoals masterclasses, en IDFA-films.

Even op het station een optreden van Abdelkader Benali, Elvin Post of Ivo Victoria meepikken is toch prachtig.
Jammer dat ze niet in Tilburg komen, maar Eindhoven is tenslotte ook dichtbij, met de trein.
Ondertussen nog even het boek van Ivo Vicoria met de allerleukste titel ooit lezen: 'Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en me dat spijt)'.
(Petry)

Diep van Mo Hayder

Steeds twijfel ik wanneer een nieuwe titel van Mo Hayder in de bibliotheek komt.
Wel of niet lezen..... Haar boeken zijn zo spannend dat ze door blijven spoken in je hoofd.

Wat is het toch, zo veel mensen willen blijkbaar "griezelen", de romans van Mo Hayder voldoen ruimschoots aan die behoefte, ze sugereren zulke enge dingen, terwijl het lijkt of je ze zelf meemaakt.

In haar nieuwste Diep wordt weer de donkerste kant van de mens, met een scalpel blootgelegd.

In Bristol wordt met bruut geweld een auto gestolen: een dief met een kerstmannenmasker slaat de bestuurster neer en scheurt hard weg. Met haar vierjarige dochtertje nog op de achterbank.

Hoe dat af zal lopen... Bij Mo Hayder weet je echt niet zeker dat het wel goed zal komen.
Wellicht dat ik daarom twijfel of ik dit boek wel ga lezen, soms kan iets té spannend zijn.
Al zal ik op den duur toch weer bezwijken, want ze schrijft ook heel erg goed en anders dan alle andere thriller auteurs.
Ik wil haar boeken zeker aanraden aan iedereen die weg was van de Millenium trilogie van Stieg Larsson, de vrouwelijke hoofdpersonen lijken een heel klein beetje op elkaar. (Petry)

Kinderboekenweek 2010

Als kind verslond ik boeken - las laatst overigens in een artikel dat dat bijziendheid op jonge leeftijd veroorzaakt, vandaar mijn -8 .  Ik zwierf van boek naar boek - van Brief voor de koning tot Deesje, van de Irmgard Smitsreeks (echte meisjesboeken, erg verouderd, niet meer in de bibliotheekcollectie) tot Kruistocht in Spijkerbroek.
Mijn all time favorite is en blijft Astrid Lindgrens De Gebroeders Leeuwenhart.

Eigenlijk ben ik nooit gestopt met het lezen van kinderboeken. Ik ben er zelfs op afgestudeerd. Ieder jaar kijk ik dus net zo uit naar de Kinderboekenweek als naar de 'gewone' Boekenweek. En morgen begint het feest weer! Heb per ongeluk van tevoren al wat prachtige boeken gekocht: Benny Lindelaufs De hemel van Heivisj (een ontdekking!) en de Zuurtjes van Jaap Robben, een schitterend boek over twee augurkzure broers met een grijs leven.

Heb nu een excuus om er een bij te kopen, want las net dat Daan Remmerts de Vries de Gouden Griffel heeft gewonnen, de jaarlijkse prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek. Voordat jij er was heet het boek. De schrijver ontving de prijs dinsdag tijdens het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan ‘t IJ, de traditionele opening van de Kinderboekenweek.

Bibliotheek Midden-Brabant organiseert vanalles tijdens de kinderboekenweek: http://www.bibliotheekmb.nl/kinderboekenweek

Voor de laatste nieuwtjes op kinderboekenfront volg je Boekje erbij.

Markus Zusak - The book thief (De boekendief)

Vanmorgen, terwijl ik bij de Engelse romans aan het werken was, zag ik 'The Book thief' weer staan,
geen splinternieuw boek, maar nog steeds heel sterk aan te raden.



Doordat de schrijven Markus Zusak heet, is 't ongeveer het allerlaatste boek in de roman kast.
Daardoor raakt het een beetje in de verdrukking.

Ook is de kaft van het Engelse boek niet al te geweldig.
De Nederlandse uitgever heeft 'De boekendief' gelukkig aantrekkelijker gemaakt.

Ook dit is weer een Young Adult boek; voor pubers, maar zeker ook voor ouderen.
Het gaat over een meisje dat doordat haar moeder is opgepakt (als communist?), terecht komt in een pleeggezin.
Je maakt de oorlog mee door haar ogen, dat is gruwelijk en fascinerend tegelijk.
(Petry)

Waar of niet?

Eén van de problemen waar je in een bibliotheek en trouwens ook in een boekhandel of thuis tegen aanloopt is hoe zet ik de boeken neer.

Nu hebben we voor informatieve boeken een systeem met cijfers (Siso), misschien niet altijd zo eenvoudig maar wel duidelijk.

Alleen kun je niet alle boeken in een hokje stoppen....
Wat moeten we bijvoorbeeld doen met Zeitoun van Dave Eggers?
Het boek gaat over de gebeurtenissen na de orkaan Katrina.
Het is waargebeurd maar ook van literair niveau. Het gaat over intgratie, hulpverlening en alles waat daarbij fout kan gaan.
Bij de studieboek over rampen, tussen de romans, of in de "waargebeurd" kast?
We hebben bij deze titel voor het laatste gekozen, maar er blijft ruimte voor discussie.
Net zoals bij de boeken over bijvoorbeeld huizen in Frankrijk, misdadigers, reisverslagen, ziektes, relationele problemen, misbruik etc. (Petry)

Rascha Peper te gast bij Salon Seize

Afgelopen dinsdag was weer een literaire avond georganiseerd door Salon XVI.
Omdat Zaal zestien verkocht is was het deze keer voor het eerst in de rode salon van De NWE Vorst, een geweldige locatie, met een prima sfeer.

Aan de goede sfeer droeg zeker ook Rascha Peper bij, de gast van deze avond.

Voor de pauze in gesprek met Lukas Meijsen en daarna voorlezen en vragen uit het publiek beantwoorden.

Niet spectaculair, maar onderhoudend en vooral, je krijgt enorm veel zin om (meer) van haar te gaan lezen.

Met name het verhaal uit Zwartwaterkoorts waarvan ze 'n stukje voorlas, n.b. over het stelen van een boek uit de bibliotheek, was zowel stilistisch mooi als qua plot, je moet het boek wel kopen (of lenen) om te lezen hoe dat af gaat lopen.
Dat is toch het beste resultaat voor een literaire salon.

Vol verwachting kijk ik uit naar de rest van het Salon seizoen met twee heel andere auteurs:  Elvis Peeters (dinsdag 19 oktober) en Frank Westerman (dinsdag 16 november).
(Petry)

De blinde wereld van Ellen Heimerikx


pagina uit Blinde wereld
 De Nederlandse schrijfster Ellen Heimerikx ontvangt voor haar boek Blinde Wereld de Academica Debutantenprijs 2010. Het boek gaat over een meisje dat opgroeit in een gezin dat lid is van de Noorse Broederschap, een uiterst religieuze groepering die meent het enig ware geloof in pacht te hebben. De rest van de mensheid is blind, volgens deze broederschap.

De schrijfster is binnenkort te gast in Bibliotheek Hasselt, op donderdag 21 oktober, waar zij zal vertellen over haar boek en de totstandkoming daarvan. Over debutanten gesproken: aanstaande vrijdag, 24 september bezoekt Anke Scheeren, schrijfster van De mooiste dagen zijn het ergst onze contreien. Zij zal optreden in het cultureel centrum Jan van Besouw in Goirle.

Anke Scheeren
 In onze agenda meer informatie over de optredens!

Lucy

Tijdens mijn vakantie een prachtig boek gelezen: Lucy van Laurence Gonzales

Het zet je aan het denken over de verschillen (en overeenkomsten) tussen mens en dier.

Lucy is de dochter van een wetenschapper die bonobos bestudeerd in Congo en een genetisch gemodificeerde bonobo Leda.
Wanneer Lucy's ouders vermoord worden door rebellen neemt een andere researcher haar mee naar Amerika.

Dit klinkt als een sensationeel sci-fi plot maar is het zeker niet. Het is goed opgebouwd en laat Lucy zien als een moderne tiener die gebruik maakt van facebook en youtube, maar die ook bepaalde 'dierlijke' trekken heeft.

Het einde is wat te braaf, misschien wat "Amerikaans" maar zeer zeker een aanrader.
Het deed me denken aan Middlesex van Jefferey Eugenides dat meer bezig is met de grenzen tussen mannelijk en vrouwelijk, dit is wat lichtere kost maar ook erg goed.
Wie gaat deze roman vertalen? Hij verdient het.

“thoroughly believable...  satisfying on an emotional level.”
volgens The New York Times

Net nog even de auteur gegoogled en wat zie ik Lucy Gonzales Parsons was een activiste voor vrouwen en arbeidersrechten van gemengd afro-Amerkikaans en Indiaanse afkomst . Toeval?
(petry)

Franca Treur wint selexyz debuutprijs




Afgelopen maandag bezocht ik Manuscripta, de grootse opening van het nieuwe boekenseizoen. Overal presenteerden uitgeverijen hun waar en er was vanalles te doen. Ik hoorde een interview met Rosita Steenbeek over 'De grote zaal'- het Nederland Leest boek van dit jaar. Toen ik daarvandaan doorliep naar de Gashouder (Manuscripta vindt plaats bij de Westergasfabriek in Amsterdam - de gebouwen waren vroeger fabrieksruimtes) zag ik allerlei mensen aan de borrel- want Franca Treur had de Selexyz debuutprijs gewonnen met haar roman Dorsvloer vol confetti.

Ik had het nog niet gelezen....nu snel gereserveerd (samen met vele andere leden...) (bijke)

De Nederlandse cocainefabriek

Vorige week las ik mijn boek uit: De Handelsreiziger van de Nederlandse Cocaïnefabriek. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Niet omdat het zo'n goed geschreven boek is, maar vooral vanwege het thema. Nederland heeft tijdens de eerste wereldoorlog massaal cocaïne geleverd aan frontsoldaten van zowel Duitse als geallieerde zijde. Zogenaamd als 'medicijn tegen de pijn', maar in werkelijkheid maakte het spul van de soldaten vechtgrage mannen die hun leven zonder aarzelen op het spel zetten buiten de loopgraven.

Onze Hollandse handelsgeest trok zich niets aan van oorlogsleed en we hebben zonder pardon een leger verslaafde soldaten gecreëerd...Het boek is wel wat melodramatisch. Zo maakt de ene hoofdpersoon - een niet-politiek bewuste losbol die gek is op vrouwen en snelle motoren - zijn eigen vriendin van prachtige actrice tot verslaafde randfiguur.

De andere hoofdpersoon van het boek is een Engelse soldaat die tijdens de oorlog gewond is geraakt, zijn gezicht is half weggeschoten. Ik dacht meteen aan een plaatje uit Kersebloed van Charlotte Mutsaers Paardejam - waarin je op de eerste pagina een soldaat ziet met een kapotgeschoten gezicht. Een beeld wat mij al jaren bijblijft. Nu heb ik het verhaal erbij gekregen. (bijke)

Feest voor het boek

Zo beschouw ik Manuscripta de opening van het nieuwe boekenseizoen, georganiseerd door het CPNB met steun van NBD/Bilbion.
Volgend week-end van 4 t/m 6 september in de Westergasfabriek.


Heerlijk dat er op deze manier boeken, lezen, literatuur en schrijvers in het middelpunt staan.
Ondanks alle nieuwe media, electronica en digitale boeken. blijft het 'n feestje om schrijvers in levende lijve te zien en vooral horen natuurlijk.

Voor iedereen is er iets te vinden optredens van Karen Slaughter tot Hanco Kolk of  P.F. Thomése.
Kijken wat de trends zijn en te genieten van alle andere "leesgekken" die niets willen missen van hun favoriete schrijver, boek of genre.

Alleen kan ik er dit jaar jammergenoeg niet heen.
Toch kan ik er door diezelfde digitale mogelijkheden wel een beetje bij zijn via hun Facebook pagina, Twitter, Hyve's, YouTube video's en nog veel meer. Maar volgend jaar hopelijk gewoon in levende lijve. (Petry)

Nederland Leest De grote zaal

Vorige week heb ik alvast het boek gelezen dat dit jaar centraal staat in de campagne Nederland Leest: De grote zaal van Jacoba van de Velde. Vanaf 22 oktober kunnen alle klanten van Bibliotheek Midden-Brabant in de bibliotheek in hun eigen woonplaats een gratis boek ophalen. De campagne is georganiseerd door het CPNB en draait om 'het collectief en gelijktijdig lezen van hetzelfde boek.'

Volgens het reclamebureau dat vorig jaar de campagne heeft vormgegeven moet dit 'een boek zijn dat veel mensen een mooie levenservaring biedt en toegankelijk is voor een breed publiek. Het boek moet ook maatschappelijk relevant zijn. Het tegelijkertijd lezen heeft namelijk als doel de sociale cohesie in het land vergroten en mensen met elkaar in contact te brengen door ze te laten praten over een boek. Dat hogere doel is ook het doel van de campagne.'

Prachtig, nietwaar?

Om eerlijk te zijn, was ik niet direct enthousiast toen ik voor het eerst met 'De grote zaal' in handen stond. Ik vroeg me af of het bovenstaande ideaal bereikt zou gaan worden met 'een verhaal over de eenzaamheid die de ouderdom met zich meebrengt'. Het thema sprak niet direct tot mijn verbeelding en het is nog een ver-van-mijn-bed-show.....Maar toen ik eenmaal begonnen was, was ik verkocht. Het boekje is zo realistisch en schrijnend dat ik me onmiddellijk in de hoofdpersoon verplaatste. Ik moest zelfs een traantje wegpinken.

Ik hoop dat alle bibliotheekleden 'De grote zaal' in Bibliotheek Midden-Brabant ophalen, het lezen en vervolgens met elkaar in discussie gaan (zoals de mensen elkaar in de tram aanspraken toen Eline Vere, de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Louis Couperus stierf). Het zou leuk zijn als dit boekje meer betekent dan een 'ha-leuk-cadeautje'dat je ongelezen in de kast zet. De vraag is wel of deze tijd zich nog leent voor een openbare discussie over een boek. Er zijn zoveel andere media en aandacht is snel afgeleid.

Toch weet ik wel dat het kan. Toen ik in juli 2007 New York City bezocht, zag ik iedereen (maar dan ook iedereen!) gelijktijdig en collectief de laatste Harry Potter lezen: bus, tram, metro, park, kapper……
Zoiets bedoel ik...dus...haal dat boek op vanaf 22 oktober!

Prijzen Brabantse Letteren BKKC

Aangeraakt  van Emma Fasol is één van de titels die genomineerd is voor de BKKC Prijzen der Brabantse  letteren 2011.
Zag ik zojuist op twitter voorbijkomen, ze is er, terecht, heel trots op.

Even in de catalogus gekeken, we hebben dit boek gelukkig 18 keer in de bibliotheek, bijna allemaal uitgeleend.
Hopelijk kan ik het nog bemachtigen voor mijn vakantie.
Zo zie je maar dat ook twitter kan zorgen voor leesbevordering.

Bij de nominaties staan trouwens nog meer leuke leestips.
Natuurlijk ga ik vanaf nu ook Emma Fasol volgen op twitter.
Ik ben alleen wel eens bang dat er zoveel tijd gaat zitten in al die 'social media' dat ik aan lezen nauwelijks meer toekom.
(Petry)

Steeds meer vampiers en weerwolven

Er is een nieuwe rage onstaan, spannende romans met als hoofdpersoon meestal een lief onschuldig jong meisje die verliefd is. Niks bijzonders zou je denken, 13 in een dozijn, lekker leesvoer voor jonge meiden (en hun moeders).
Maar het nieuwe is dat degene waar ze verliefd op zijn een vampier is...

Nu kennen we dit gegeven al langer denk maar aan Buffy de vampire slayer een populaire TV en boekenserie  van ruim tien jaar geleden.

Op de één of andere manier is de combinatie spanning en liefde onweerstaanbaar, we kunnen in elk geval nauwelijks genoeg kopen van de Twilight serie van Stephenie Meyer zeker nu de boeken ook verfilmd zijn.
Het is bovendien opvallend dat de meiden die dit lezen er geen enkel probleem mee hebben de Engelse boeken te lenen wanneer de Nederlandse uitgeleend zijn, een goed teken.

Ook vergelijkbare romans van bijvoorbeeld Charlaine Harris beginnen heel populair te worden, al zijn ze nog niet eens vertaald.

Nu de avonden weer langer worden denk ik dat ik er ook een ga lezen,
als ik ze te pakken kan krijgen tenminste.
Wie kan er tenslotte nog een mooie spannende naam bedenken voor dit genre iets tussen Harry Potter, Stephen King en chicklit in.
(Petry)

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...