Geen leesweer?

De boekenweek is alweer voorbij. Het is zo snel gegaan, vorig week hadden we nog maar net TiLt achter de rug, nu alweer terug naar de dagelijkse dingen.
Het thema van de boekenweek 'Curriculum Vitae' sprak me aan al had ook gewoon de naam 'biografie' gebruikt mogen worden.
Nadeel was wel dat het zo'n enorm breed thema was, je kon er alles bijslepen van historische standaarwerken tot Justin Bieber.

De geluiden in de pers zijn niet bijzonder enthousiast; wellicht iets minder omzet dan vorig jaar, geen toppers, nauwelijks relletjes, té mooi weer volgens de boekhandel.

Ik ben stukken positiever, het boekenweekgeschenk van Kader Abdolah heeft zelfs mijn zestien-jarige neef aan het lezen gekregen....

TiLt was een geweldige avond met als hoogtepunt voor mij Maaike Meijer over haar Vasalis biografie. Een boek dat ik normaal gesproken niet meteen zou gaan lezen maar door haar gedrevenheid nu zeker ga kopen (of lenen).

Ernest van der Kwast was stukken grappiger dan ik gedacht had, net zoals Nico Dijkshoorn overigens. Ook hun boeken ga ik zeker lezen terwijl ik dat nooit gedaan zou hebben als ze niet bij TiLt waren geweest.
Zo'n festival doet precies wat het moet doen: Leespromotie, daarom tot slot petje af voor Frank van Pamelen, de initiatior & gedreven organisator van dit feest.
P.

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:

Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,  
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht
In een oud stadje, langs de watergracht -
In huis was 't donker, maar de stille straat
Vergaarde schemer

Herman Gorter
helemaal te lezen of downloaden via dbnl of in onze bibliotheek natuurlijk.

Ik citeer hier dit gedicht niet alleen omdat het nu geweldig weer en lente is, maar ook omdat het boekenweekgeschenk van Kader Abdolah De kraai  een eerbetoon is aan de Nederlandse literatuur van Herman Gorter tot Annie Schmidt.

Er staan traditiegetrouw  wat negatieve stukken over De kraai in verschillende kranten maar ik ben enthousiast.
Een Iraanse balling die onze taal en literatuur zó omarmt en vol vuur promoot kan bij bij niet meer stuk.
Cynische journalisten mogen zijn taal te eenvoudig vinden, het boekenweekgeschenk is bedoeld voor een groot publiek en ik wil iedereen aanraden het te lezen en er net zo van te genieten als ik gedaan heb.  
Bovendien is Kader het levende bewijs dat bibliotheken een grote functie hebben in de integratie van vluchtelingen.
Je zou zomaar iets meer 'trots op Nederland' kunnen worden, of in elk geval trots op onze taal en literatuur...

(Petry)

TiLt


Ter gelegenheid van de boekenweek was 19 maart een geweldig 'feest voor wie leest' in de NWE Vorst
een groot succes, zeker voor herhaling vatbaar.
Petje af voor alle organisatoren jullie hebben een leuk, afwisselend en fris programma gemaakt.

En nu doe ik nog een heleboel mensen te kort want er was nog veel meer, toneel (zie foto), gedichten op muziek door het Nieuwe trio, prijsuitreiking van de prijzen der Brabantse Letteren etc. etc.

Ik heb enorm genoten, niet alleen door het prima programma maar ook door alle vrienden en collega's die er waren, de goede sfeer en mooie ambiance van de NWE vorst.
(Petry)

Echte mannen eten geen kaas....

Of wel?

Mij kan het niet bijzonder boeien.
Ik ben niet erg weg van de meeste "waargebeurde" verhalen. Te veel op sensatie gericht, slachtofferachtige-houding, voyeuristisch en vooral vaak slecht geschreven. Spreektaal ter ondersteuning van de 'authenticiteit' enz.
Vooral goed voor een zielig verhaal bij Matthijs of Pauw & Witteman.

Ook deze boeken pikken een graantje mee van de boekenweek met het thema
'geschreven portretten'

Gelukkig gaat de Boekenweek vooral over mooie (auto-)biografieën die een indringend beeld geven van schrijvers, kunstenaars en andere interessante mensen.

Mijn tip zijn de boeken van Barack Obama zoals 'Dromen van mijn vader' iemand die echt iets te zeggen heeft. Natuurlijk wel een beetje het 'ik worstel en kom boven' genre, maar eerlijk oprecht en beslist heel goed geschreven.
Nederlandse biografieën zijn in alle en soorten en maten te vinden in het Boekenweekmagazine en natuurlijk in onze bibliotheek.


PS. even iets heel anders, we hebben in de bibliotheek van Tilburg Centrum plannen de 'waargebeurde' boeken tussen de andere romans te zetten. Wel met duidelijk etiket natuurlijk. Zou U daar vóór of tegen zijn? (Petry)

It's a man's world...

Bedacht ik vandaag toen ik op de radio hoorde dat er alweer een vrouwenvoetbalteam gaat stoppen.
Gisteren was Internationale Vrouwendag.
Dat zegt me totaal niets meer, net zoals vrouwenvoetbal overigens, maar toch.
Er kan best nog wat verbeterd worden. Bijvoorbeeld deze boekenweek heel veel mannelijke schrijvers en stukken minder dames onder de aandacht.

Gelukkig komt bij TiLt het Tilburgse boekenweekfeest Franca Treur als gast, maar ook hier verder vooral heren.

Meestal denk ik daar nauwelijks over na maar vandaag moest ik wel denken aan de talloze schrijfsters die gelezen worden door onze grootste groep lezeressen.
Van chicklit schrijfsters als Jill Mansell, Sophie Kinsella, Katie Fforde tot thriller-schrijfsters als Tess Gerritsen, Simone van der Vlugt of Loes den Hollander. Schrijfsters van traditionele familieromans zoals Maeve Binchy en Karen Kingsbury.

Over hun lees je nauwelijks iets maar ze worden vaak stukken meer gelezen dan al die gevierde auteurs waar de boekenbijlages over volgeschreven worden. Vandaar dat ik ze nu hier onder de aandacht breng.

Overigens weet iemand nog een leuke, vlotte, aansprekende naam voor dit blog? Ik hou me aanbevolen voor originele suggestie, want alleen 'lezen' blijft een tikje saai.
(Petry)

Proficiat Benny Lindelauf


        Met de 24ste Woutertje Pieterse Prijs 

Het is een jongerenboek, maar ik wil het iedereen van harte aanbevelen. Ook al omdat de boekenweek dit jaar als thema "geschreven portretten" heeft.

De hemel van Heivisj is welliswaar een roman maar ik weet zeker dat Benny Lindelauf vroeger goed naar zijn oma geluisterd heeft.
Het beeld van een, arme, familie kort voor en in de Tweede Wereldoorlog in Limburg doet zó echt aan.
Subtiel, sfeervol en met veel nuance worden dagelijkse problemen beschreven door de ogen van een slim meisje. De oorlog sluipt ook het verhaal binnen, net zoals vragen over goed en fout, afzijdig blijven of juist niet.
Petry
(cop. foto Marcella van Schijndel)

Droomdebuut van Marjoleine Tel

In elk mens schuilt een boek
18 x inspiratie voor je eerste boek ofwel je Droomdebuut

Droom je ervan een boek te schrijven of ligt je manuscript zelfs al klaar? Na het lezen van Droomdebuut weerhoudt niets je er meer van je idee waar te maken.

Achttien schrijvers zoals Tjitske Jansen of Robert Vuijsje en uitgevers vertellen – van ingeving tot boek - over hun zeer succesvolle debuut dat soms pas na tientallen versies en vele afwijzingen een bestseller werd. In meer dan 115 persoonlijke tips, krijg je als aankomend debutant een schat aan unieke inzichten.

Leukt tips en handige weetjes, wanneer je dit boek uit hebt kun je met een gerust hart meedoen aan onze schrijfwedstrijd van de boekenweek en wie weet nog veel meer.
Eén van de leukste tips voor mij is van Sophie van der Stap: 'Neem geen deel aan facebook en twitter, dat komt pas weer als de marketing op gang moet komen'.
(P)

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...