Spanning in Italië

Als voorbereiding voor vakantie in Italië is het leuk alvast wat in de stemming te komen door romans te lezen over dit land. Vorige jaren heb ik veel Een huis in Toscane of Mijn huis in Italië achtige boeken gelezen.
Nu ben ik meer aan wat detectives toe.

Zojuist heb ik bijvoorbeeld 'Op de wachtlijst van de dood' van Veit Heinichen gelezen, een spannende thriller die zich afspeeld in Triëst. Het gaat over mensensmokkel, orgaandiefstel, vluchtelingen enzovoort. Heel actueel en boeiend.

Veit Heinichen is een Duitser die al lang in Triëst woont en de sfeer van zo'n grensstad prachtig weet te beschrijven. Op zijn website staat zelfs een plattegrond met de plekken waar bepaalde scenes spelen.

Andere favorieten van mij zijn Donna Leon met haar detectives over inspecteur Brunetti die vooral in Venetië spelen, Michael Dibdin met Aurelio Zen als hoofdfiguur en Gianrico Carofiglio.

Natuurlijk wil dit niet zeggen dat we dit jaar ook inderdaad naar Italië zullen vertrekken, inmiddels hebben we namelijk een vuurtoren in Engeland geboekt.....
Wie heeft er nog suggesties voor (spannende) boeken die spelen in Kent?

Curiouser and curiouser!

Deze keer een gastblog van collega en jeugdbibliothecaris Barbara van Gaal dat blijk geeft van een passie voor Engelse mafheid. Blogt ook regelmatig op "boekje erbij?" , over jeugdboeken natuurlijk.

“Prepare to be dazzled!” Door de Briljante, de Meesterlijke, de Enige Echte: Jasper Fforde. Douglas Adams zou trots op hem zijn geweest, en in maffe vondsten doet hij niet onder voor het volslagen waanzinnige Monty Python-team. Zo in 3 zinnen heb ik mijn grootste favorieten genoemd, en meteen alle superlatieven opgemaakt.

Thursday Next

Dit is 1985, “but not as we know it”. Met een genetische doe-het-zelf kit kun je je favoriete uitgestorven diersoort maken, reizen naar de andere kant van de wereld doe je met de “gravitube”, en “The Special Operations Network” onderzoekt zaken die te maf zijn voor de politie. Zoals SpecOps 27 : “literary detectives”. Want literatuur is big business in dit 1985! Daar kunnen wij bibliothecarissen alleen maar van dromen!
Thursday Next , literair detective zonder angst, zonder weerga en zonder vriendje is op het spoor van meestercrimineel Acheron Hades die Jane Eyre uit “Jane Eyre” heeft ontvoerd, en een gigantisch losgeld eist. Alle meesterwerken uit de wereldliteratuur zijn in dodelijk gevaar. Thursday moet een manier zien te vinden om letterlijk in het boek te duiken en Jane terug te brengen. Wauw! Dat noem ik nou jezelf compleet verliezen in een boek, daar zoek ik nou mijn hele leven al naar!
“Weird? You ain´t read nothing yet!”

Jurisfiction

Ondanks het feit dat de universele digitalisering ons iets anders wil laten geloven, zijn boeken geen statisch medium. Integendeel. Thursday kan de grens tussen realiteit en fictie overschrijden, en maakt ook deel uit van Jurisfiction, de politiedienst binnen in de boeken, die alle karakters netjes binnen de regels houdt.
En dat is nodig, want je kunt je tenslotte voorstellen dat Heathcliff na 200 jaar lang jammerend, en hunkerend naar Cathy over de Yorkshire heide te hebben gestruind, ook wel eens wat anders wil! Wat te doen als er een figuur ongeoorloofd ontsnapt uit zijn/haar boek?
Ik zit al te gniffelen bij het idee dat de Minotaurus de hoeven neemt uit de mythe van Theseus en als een dolle stier tekeer gaat in “Komt een vrouw bij de dokter.” Niet dat het daar slechter van kan worden, dan zou ik het zelfs gaan lezen! En wat dacht je van Hannibal Lecter op zoek naar een nieuwe culinaire ervaring in Eline Vere.
Kun je er nog een touw aan vastknopen? Ik betwijfel het. Alleen lezen kan je redden!

Elke, beetje Anglofiele boekenliefhebber kan er toch niet aan weerstaan om nu onmiddellijk naar bibliotheek of boekhandel te rennen en deze boeken te gaan inslaan? Zet Terry Pratchett bij het oud papier, breng je exemplaren van Tom Holt naar de Slegte en vergeet Robert Rankin. OK, een klein nadeel, je moet ze wel in het Engels lezen. Kijk in ieder geval even op de website van Jasper Fforde. De serie bestaat inmiddels uit 6 delen, elk deel maffer dan het voorafgaande. Het laatste deel is net uit, ik heb het al gekocht maar nog niet gelezen. Ik bewaar het tot ik er echt niet meer af kan blijven, zoals het marsepeinen roosje van een gebakje.
Ik kan toch niet de enige zijn hier!?

Terschellinger tussendoortje


Vorige week een paar dagen naar Terschelling geweest.
Even geen boeken alhoewel, het blijft toch altijd leuk iets te horen over plaatelijke helden. 

Sil de Strandjutter is een klassieker van Cor Bruijn, nu  niet meteen een lievelingsboek van mij. Nooit bij stil gestaan dat het zich afspeelde op Terschelling.
In de jaren '70 is er ook een TV-serie van gemaakt, met o.a. Jan Decleir en Monique van de Ven. Deze serie is nog steeds te leen op DVD.

Op Terschelling zijn ze er nog steeds trots op. Sinds vorig jaar staat er een prachtig monument voor Sil bij de Boschplaat. 
Eilander kunstenaars Frans Schot en Jetze de Beer maakten het, van drie grote stukken steen, die zijn opgedoken door de Terschellinger visserman Walter Bakker.  We hebben dit allemaal gezien en gehoord op een huifkartocht met Puur Terschelling uit Oosterend. Een aanrader.


The places in between

of in het Nederlands: Tussenstations is een geweldig boek van Rory Stewart over zijn voetreis door Afghanistan.
Reisboeken zijn een van mijn grote favorieten.
Paul Theroux, Bill Bryson, Dervla Murphy, Eric newby en nog vele anderen lees ik met veel plezier.
Zeker een boek als dit waarbij je ook een heleboel leert over hoe lastig en ingewikkeld een land als Afghanistan in elkaar zit: Taliban, Russen Pashtun, Tadzjieken, enzovoort.

Wil je meer begrijpen over de (on-)mogelijkheid in deze puzzel voor oplossingen te zorgen dan is dit reisverhaal een magnifiek achtergrondverhaal.

Ook nog bijzonder mooi geschreven zonder opsmuk, met typisch Engels (Schots) gevoel voor understatement.

Dit zou, in mijn ogen verplichte kost moeten zijn voor politici die beslissen over militaire missies.
Rory Stewart is een man om in de gaten te houden. Als schrijver. reiziger en politicus.
(P)

Monaldi & Sorti : Versluiering

gratis in juni tijdens de "Maand van het spannende boek" wanneer U voor 12,50 boeken koopt.
Maar waarom zolang  wachten, bij ons kunt U nu al een flink aantal titels van Monaldi & Sorti lezen.

Zoals Imprimatur een prachtige historische thriller die speelt in de 1632 in een Romeinse herberg tijden een pestepidemie, waar een bijzonder gezelschap tot elkaar veroordeeld is. Of Secretum over de stervende paus Innocentius XI.

Ik heb deze boeken met plezier gelezen, het is echt heel gek met de titels van Monaldi & Sorti. Sommigen zijn echt geweldig terwijl ik anderen vrij voorspelbaar en tikje banaal vindt.
 Ze geven wel allemaal goede historische informatie, je waant je echt in de achterbuurten van Rome of Florence, zou het toch zijn dat je ze niet te snel achter elkaar moet lezen?

Het zijn flinke pillen, heel geschikt op een Italiaanse camping, in een agriturismo of ter voorbereiding van een weekje Rome.
In Italië zijn ze flink omstreden, ze halen heel wat heilige huisjes omver. In mijn ogen schrijven ze stukken beter onderbouwde complottheorieën dan die van Dan Brown.
(P)

De spanning stijgt...

De boekenweek is nog maar net voorbij of we kunnen alweer gaan denken aan "de maand van het spannende boek" die maand staat dit jaar in het teken van  het historische misdaadverhaal.

Het motto is 'Galg & Rad'.

Spannende boeken zijn bij uitstek ideaal voor vakantie, de maand van het spannende boek is dan ook in juni maar ik wil er toch al aandacht aan besteden omdat de "gouden strop longlist" al bekend gemaakt is.
Hierop staan 11 spannende boeken waarvan er één tijdens het openingsfeest van deze maand beloond zal worden met de gouden strop
Hieronder staan ze allemaal:
Gauke Andriesse, De handen van Kalman Teller (Uitgeverij Atlas)                        Peter Buwalda, Bonita Avenue (De Bezige Bij)
Lieneke Dijkzeul, Verloren zoon (Anthos)
Jessica Durlacher, De held (De Bezige Bij)
Lupko Ellen, Herenboer (Passage)
Tess Franke, Maskerade (Anthos)
Linda Jansma, Caleidoscoop (Verbum Crime)
Kisling/Verhuyck, De duim van Alva (De Arbeiderspers)
Siska Mulder, Na Delphine (Boekerij)
Felix Thijssen, Lydia (Sijthoff)
Jacob Vis, De imker (Ellessy Crime)

Een paar jaar geleden mocht ik aanwezig zijn bij "The power of plots" zoals de openingsavond heet. Dat was bijzonder leuk, het was vooral mooi om te zien hoe de spanning werd opgevoerd en precies op tijd voor het nieuws van tien uur de winnaar uitgeroepen werd.
Alle journalisten vlogen op hem af en wij, in de zaal, zagen hoe de overige genomineerden verder totaal genegeerd werden, best sneu.
Inmiddels is iedereen 'de tiende vrouw' van Roel Janssen alweer bijna vergeten.
Dit jaar staan er meer bekende schrijvers bij de genomineerden, ik ga proberen ook de minder bekenden te lezen en onder uw aandacht te brengen.
Wie moet volgens U dit jaar winnen?
(P)

Rondje Dordt


Afgelopen week op een vrije dag weer 'n keer naar Dordrecht geweest.
Deze keer voor Vreeken een zaadhandel waar iedere (moes-)tuingek ooit een keertje moet gaan kijken.
Ik stel wel voor dat je niet teveel geld meeneemt en je bankpas thuis laat!
Hier koop je de gekste, mooiste, zeldzaamste plantenzaden die je ooit op één plek bij elkaar zult zien.
Zaden met namen als gedichten zoals: Brave Hendrik, Ever happines of Karmazijn.
Nu nog afwachten of het allemaal goed gaat groeien. 

Dordrecht heeft al heel lang een speciale plaats in mijn hart terwijl ik er nooit vaak geweest ben.
Dit komt voor rekening van Cees Buddingh' een Dordtse schrijver die ik vroeger bijzonder graag las. Zowel zijn dagboeken als zijn gedichten.

De laatste jaren was ik hem een beetje vergeten maar kortgeleden zijn de Verzamelde gedichten verschenen: Buddingh' gebundeld.
Nog steeds heel erg de moeite waard.
Hij is één van die dichters die over de meest banale onderwerpen een gedicht kan schrijven. Hierdoor leer je anders (beter?) kijken naar de dagelijkse werkelijkheid. Of zoals ik hem vrij interpreteer:

'groots en meeslepend leven is ook niet alles, liever domweg gelukkig in de Bankastraat' (zijn adres in Dordt)

Hoogste tijd dat ik mijn Buddingh' boeken van de allerhoogste plank van de boekenkast ga halen, zodat ik niet meer op tafel hoef te klimmen om een boek te herlezen, zoals ik net moest doen om de foto hier rechtsboven te maken...
(P)

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...