Schilderen met taal

Deze en volgende week mag ik het blog “Tussen de regels” vullen. Ik wil die gelegenheid graag aangrijpen om een van mijn favoriete schrijvers onder de aandacht te brengen: Philippe Claudel.

Een paar jaar geleden vroeg ik voor een klant “La petite fille de monsieur Linh” aan. Ik vond het een intrigerende titel, dus haalde ik de Nederlandse vertaling uit de kast. Ik heb niet vaak last van extreme ontroering bij het lezen van een boek, maar dit verhaal greep me bij de keel en liet me niet meer los.

Sindsdien heb ik alles van Claudel gelezen. Meestal lees ik een boek om het verhaal en niet om het taalgebruik. Bij Claudel is dat precies andersom. Hoewel zijn verhalen me ook boeien, is het zijn taal en de manier waarop hij heel gewone mensen weet neer te zetten wat me blijft verbazen. Het is net alsof hij schildert met taal, in plaats van er mee vertelt.

In 2010 kondigde Claudel aan dat hij zou stoppen met het schrijven van romans en zich volledig zou gaan richten op het schrijven van filmscripts (Il y a longtemps que je t’aime is van zijn hand). Het enige boek dat ik toen nog niet gelezen had was het dunne Tot ziens, meneer Friant. Daar mocht ik van mezelf af en toe een hoofdstuk uit lezen, zodat ik nog ‘iets over’ had.

Gelukkig heeft Claudel zich niet aan zijn gehouden aan zijn uitspraak. In maart 2011 verscheen Het Onderzoek, weer een lekker dik boek dit keer. Inmiddels is het ook al te leen en heb ik het natuurlijk meteen gereserveerd, ik kan niet wachten!

Miriam van den Beemt

Henk Hofland ontvangt de P.C. Hooftprijs

Nogmaals van harte proficiat Henk Hofland met de P.C Hooft-prijs.

Ik hoor Hofland vooral op zondag ochtend op radio 1 bij OVT een geschiedenisprogramma waar hij een column heeft.
Met zijn doorrookte stem is hij nog echt een journalist van het oude stempel. Altijd boeiende mini-essays soms vanuit Griekenland of Amerika. Hopelijk worden deze prachtig stukjes 'oral history' ooit uitgegeven.
Ook zijn columns in NRC zijn altijd heel lezenswaardig.

Hieronder een stukje uit zijn dankwoord:
,,Deze prijs hoort tot het beste wat een Nederlandse schrijver kan bereiken'', Maar ik heb nooit eerzucht gehad, niet hogerop in de rangorde gewild. Zo is het op school geweest, in militaire dienst, op de universiteit, en nadat ik  (vandaag 58 jaar en 16 dagen geleden) min of meer toevallig in mijn beroep was gerold. Ik heb alleen zoveel mogelijk plezier in mijn werk willen hebben. Al eerder concludeerde ik dat me dit aardig was gelukt. En nu, vandaag, zie ik het definitief bevestigd.''

Hittitels zijn 'hot'

Er zijn weer een heleboel spiksplinternieuwe titels in onze bibliotheek zoals: Vuurtorenwachter van Camila Läckberg, Hellehonden van Jan en Sanne Terlouw, Bittere bloemen van Jeroen Brouwers, Het lied van de grotten van Jean Auel etc.
Hittitels zijn erg populair.

De bibliotheek wil hittitels zo snel mogelijk aan zo veel mogelijk mensen beschikbaar stellen.
Daarom gelden voor de uitleen van deze boeken speciale voorwaarden:
U mag deze titels 2 weken houden voor slechts € 2,50.

Ik begrijp dat veel mensen de nieuwst boeken willen lenen en ben zeker ook blij met ons hittitel aanbod.

Toch moet ik bekennen dat ik er zelf nog nooit gebruik van gemaakt heb, mijn adagium is, 'dat boek loopt niet weg'.
Als ik echt een boek absoluut wil hebben koop ik het toch, of vraag het voor m'n verjaardag of zo.

99 % van de andere boeken, die ik gewoon graag wil lezen zijn ook na twee of drie maanden nog mooi.
Bovendien wil ik me niet haasten met lezen, maar het voornaamste advies dat ik onze lezers (en mezelf) vaak geef is: lees eerst een ouder boek van dezelfde schrijver.

Negen van de tien keer heeft een schrijver die ineens razend populair is al een heleboel andere prima boeken geschreven. Die staan meestal in ruime aantallen (gratis) in de kast.

Voor mijn aanstaande vakantie kan ik eigenlijk  niet wachten op het boek van Camilla Läckberg Vuurtorenwachter, maar even wat zoeken en vragen aan collega's leverde al 'n aantal andere 'vuurtoren' boeken op zoals 'De vuurtoren' van Jan & Sanne Terlouw en 'De taal van het zand' van Ellen Block.

Ik hoop van harte dat we deze vakantie gaan genieten in onze Engelse vuurtoren! Wil iedereen wel duimen voor goed weer alstublieft.

Proficiat Yves Petry

met de Libris Literatuurprijs voor 'De maagd Marino'.

Yves Petry  studeerde wiskunde en filosofie.
Hij publiceerde tot nu toe vijf romans.
Petry debuteerde in 1999 met de roman Het jaar van de man, waarvoor hij veel lof kreeg toegezwaaid. Daarna publiceerde hij in 2001 de opnieuw lovend besproken roman Gods eigen muziek.
In 2003 verscheen de roman
De laatste woorden van Leo Wekeman, zijn derde roman.
In 2006 verscheen zijn roman De achterblijver , waarmee hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de Prijs van de provincie Vlaams-Brabant won.
Zijn nieuwste boek De Maagd Marino verscheen begin september 2010 en werd wederom lovend besproken.
Nu wint hij met deze roman de Libris Literatuurprijs, proficiat!
Uit het juryrapport:
‘Ware literatuur is een krokodillenmuil die ons onverhoeds grijpt,’ zei deze docent. De roman van Petry is zo’n krokodillenmuil die de lezers onverhoeds beetpakt en niet meer loslaat.”
Ik heb nog nooit een boek van Yves gelezen, nu kan ik er niet meer omheen, een schrijver wiens achternaam dezelfde is als mijn voornaam!








Vanavond bekendmaking winnaar Libris Literatuur Prijs

Bij Nieuwsuur, op Nederland 2.
Wie wordt de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2011?

Ook dit jaar is de traditie voortgezet en hebben week- en dagbladen beschouwende stukken gepubliceerd, waarin de juryvoordracht getoetst is en de winnaar voorspeld.

Vanavond spreekt de juryvoorzitter Philip Freriks om  22.15 uur het verlossende woord, live in Nieuwsuur te zien.
Mieke van der Weij interviewt later de winnaar op de radio in Casa Luna, een uur lang vanuit de studio op locatie in het Amstel Hotel.

Hier ter opfrissing van uw geheugen de shortlist van 2011: 

De omweg, Gerbrand Bakker

Bonita Avenue, Peter Buwalda

Tikkop, Adriaan van Dis

Superduif, Esther Gerritsen

Huid en Haar, Arnon Grunberg

De maagd Marino, Yves Petry

Ik gok op Yves Petry, al zou ik zelf Tikkop van Adriaan van Dis aanbevelen.

Beleef de lente

Je zou het niet zeggen met de temperatuur van de afgelopen tijd, maar het is nog steeds lente.
Eén van de leuke dingen op internet is alweer een paar jaar "Beleef de Lente" van de Vogelbescherming Nederland. 
Acht camera's in of bij nesten van vogels zodat je 'live' het nestelen en de activiteiten van de jonge vogels kunt volgen. 
Persoonlijk ben ik vooral gecharmeerd van de Oehoe's en de Ooievaars.
Het is heerlijk lezen thuis met de beelden en geluiden van deze vogels op de achtergrond.

Zeker op dit moment, nu ik vaak binnen blijf omdat er bij ons voor de deur druk aan de weg gewerkt wordt, waardoor het in de tuin te lawaaierig en stoffig is.

Ik krijg steeds meer bewondering voor de wegenbouwers die in de warmte, in het week-end en tot 's-avonds heel laat door blijven werken.
Voor mij is het over een paar weken weer voorbij, zij werken altijd in deze omstandigheden.

Dan werk ik toch liever bij de bibliotheek, waar het soms ook (te) warm is maar waar je kunt genieten van de allernieuwste boeken, cd's en dvd's en er zelfs zo nu en dan een stukje over mag schrijven.
Gek alleen dat ik geen enkele roman kan bedenken waar vogels een grotere rol in spelen; honden, katten, paarden of zelfs draken in boeken genoeg,  maar geen vogels ze moeten er vast zijn.
Heeft iemand nog tips?

Verhalen zijn er wel zoals deze bundel van L.H. Wiener en natuurlijk alle boeken van Toon Tellegen en mijn favoriet, Anton Koolhaas.


Een kwestie van geluk door Esther Freud

Sfeervolle verhalen, psychologisch goed in elkaar gezet. Daarvoor kun je bij Esther Freud altijd terecht.
Haar eerste (deels autobiografische) roman Hideous Kinky over haar  jeugd in de jaren zestig met haar hippy moeder in Marokko. Later verfilmd met Kate Winslet, is nog steeds prima te lezen.

Haar nieuwste boek "Een kwestie van geluk" geeft een  mooi beeld van London en de kunst en theater scene.
Zeer aanbevelenswaardig. Ik kon in elk geval niet wachten tot het in de bibliotheek was en heb het vorige week gekocht!
Wat blijkt nu is het al binnen bij onze bibliotheek.
Weer te ongeduldig geweest.
Alhoewel, ik ken genoeg mensen die het graag van me willen lenen..... Zeker in combinatie met een paar dagen door Londen zwerven ideaal boek.

Het zijn min of meer losse stukken uit het leven van een groep jonge mensen die op de toneelschool van Londen zitten, hun hoogte- en dieptepunten, de rol van het toeval, volwassen worden, idealen verliezen.
Kortom alles dat komt kijken bij volwassen worden. Zuiver en helder beschreven. Ik heb het in no-time uitgelezen en genoten.

Traveling by proxy

of, in het Nederlands, reizen vanuit je leunstoel is één van mijn favoriete bezigheden.
Al jaren ben ik fan van reisverhalen; begonnen met Bob den Uyl via Boudewijn Büch, Paul Theroux, James Fenton en Eric Newby tot Dervla Murphy en last but not least Redmond O'Hanlon.

Het hoeft dus niemand te verbazen dat ik geweldig blij en vereerd, was dat ik vorige week zomaar een uitnodiging kreeg voor de première van de film Natural Selection in het planetarium van Artis, waar ook O'Hanlon bij aanwezig was.

Dit alles via Lex Runderkamp van de VPRO serie Beagle: in het kielzog van Darwin.
Vorig jaar was deze serie op TV en ik was een trouwe kijker.

Extra leuk waren de Twitter sessies na afloop. Iedereen die na afloop van de doucumentaire twitterde kon live vragen stellen aan de bemanning.
Hier is een groep van overgebleven die contact zijn blijven houden. Vorig week werden we via twitter uitgenodigd voor de première van een 3D tekenfilm over Darwin.

Het is een geweldige avond geworden, mooie film, goed gezelschap en achteraf gezellig nazit in Eik en Linde.

Hoog tijd om Redmond's reisboeken weer eens te herlezen: Storm, Congo en  Naar het hart van Borneo.
Hopelijk schrijft hij ooit een verslag van zijn avonturen op de Beagle.

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...