Maand van het spannende boek

 Het einde.....


Juni is bijna voorbij, dat betekend dat ook de 'Maand van het spannende boek' alweer voorbij is.
Het thema deze keer was: Galg en rad: het historische misdaadverhaal. 
Het kan aan mij liggen maar ik heb het idee dat er dit jaar niet zoveel te doen was rond dit thema dan eerdere jaren. Heeft ook hier de crisis toegeslagen?

Lenen
In de bibliotheek hebben we natuurlijk weer veel spannende boeken uitgeleend, maar niet speciaal de 'historische thrillers'.
De Scandinavische thrillers van Jussi Adler-Olsen, Camilla Läckberg of Henning Mankel  en de Nederlandse vrouwen zoals Simone van der Vlugt en Tineke Beishuizen  zijn eigenlijk veel populairder.

Triest nieuws
Hét nieuws van deze maand was toch vooral het, op 48-jarige leeftijd, veel te jong, overlijden van de thriller schrijver Paul Goeken.
Na zijn dood bleek hij de schrijver te zijn achter Suzanne Vermeer
Begin deze maand verscheen nog Bella Italia, dat binnenkwam op de tweede plaats van de Bestseller 60. Paul Goeken lag toen al in coma. Bruna verwacht het laatste boek waaraan Goeken werkte, Noorderlicht, nog te kunnen publiceren.
Gek dat Goeken onder zijn eigen naam niet zo veel succes had, terwijl hij als Suzanne Vermeer de ene bestseller na de andere schreef. Tijd om ook zijn 'eigen' boeken te (her-)lezen.
Op de website Ezullia hebben een aantal collega's hun persoonlijke herinneringen aan Paul geschreven. Een mooi en ontroerend eerbetoon.

Proficiat Pleun Andriessen

Onze nieuwe Tilburgse kinderstadsdichter.


Pleun heeft gewonnen met het volgende gedicht:



Thuis???

Als ik de jas aan heb gedaan, dan doe ik mijn hoed op.
Ik ga naar huis, dat is ver.
Hoe ver weet ik niet.
Waar ik heen ga weet ik ook nog niet.
Gewoon naar huis, naar mijn thuis.
Maar waar is dat dan, ik ga zoeken.
Ik zal zoeken tot ik het vind.
Tot iemand mij de weg kan vertellen,
tot dat ik weet waar ik zoeken moet.
Blijf ik zoeken en kijken met mijn jas en mijn hoed.

Pleun Andriessen

Heel veel succes Pleun.

Ik ben blij met 'onze' stadsdichteressen in Tilburg.
Toch opvallend dat bij de jeugd vooral meisjes bezig zijn met lezen en schrijven terwijl in de volwassen boeken wereld de heren meer aan het woord zijn.

Ook onze vorige kinderstadsdichter is een meisje: Sara Bidaoiu. Ze schrijft echt, in mijn ogen, heel goede gedichten.

Hopelijk blijf je daarmee doorgaan ook als je, na de grote vakantie, geen kinderstadsdichter meer bent Sara.
Wie weet kan je dan ooit stadsdichter worden of zelfs dichter des vaderlands.






Esther Porcelijn de 5e stadsdichter van Tilburg

Met de keuze voor Esther Porcelijn heeft Tilburg voor het eerst een vrouwelijke stadsdichter.

Een opvallende keuze die de band tussen de stad en de universiteit kan verstevigen en tevens kan zorgen voor de frisse blik van een relatieve nieuwelinge in de stad.
Esther Porcelijn, die filosofie studeert aan de UVT en actrice is, wordt de vijfde Stadsdichter van Tilburg. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten op voordracht van de stadsdichtercommissie.

De officiële installatie van Esther Porcelijn als stadsdichter vindt plaats op zondag 28 augustus 2011 tijdens de 14e editie van ‘Boeken rond het Paleis’. Op die dag wordt ook afscheid genomen van Cees van Raak, die nu stadsdichter is.
Hopelijk zal ook deze keer Ivo van Leeuwen een prachtschilderij maken, dat ongetwijfeld een ereplaats in de bibliotheek zal krijgen.
Voor Tilburgers die niet kunnen wachten: Op de website Kempis.nl  zijn teksten en gedichten van Esther te lezen.

(foto kempis.nl)

Winnaar Esta luisterboek award

In deze week van het luisterboek is Gijs Scholten van Aschat gekozen tot de beste voorlezer van Nederland.

Hij is de winnaar van de Esta luisterboek award 2011, zo werd woensdagavond bekendgemaakt tijdens het radioprogramma Kunststof.
Van Aschat heeft De tuinen van Dorr van Paul Biegel voorgelezen en ingezongen. ”Subliem gelezen”, oordeelde de jury.

Hoofdredacteur Ellen de Jong van tijdschrift Esta overhandigde hem woensdagochtend in de Stadsschouwburg Amsterdam de prijs: een ‘hoorkonde’ en een bedrag van 2500 euro. De acteur was bezig met de repetities van het toneelstuk De Russen!

Lezen vs. luisteren
Ik moet bekennen dat ikzelf liever lees dan luister, tenminste dat dacht ik tot gisteren. Terwijl ik bezig was met de afwas (jaja nog geen afwasmachine voor mij) hoorde ik Kunstof op de radio met fragmenten uit de genomineerde luisterboeken.

Het klonk geweldig! Mede door het commentaar van Vincent Bijlo die feilloos de voorlezers wist te immiteren. (Hier kunt U dit programma nogmaals beluisteren)

Na de oersaaie cd die ik ooit gekocht heb van een hoorcollege over de geschiedenis van de stad, die ik na een halfuurtje luisten in de auto liefst uit het raam had gemikt was ik volkomen afgeknapt op luisterboeken.

Nu ga ik luisterboeken in de auto een nieuwe kans geven, of misschien ook wel tijdens de afwas alhoewel, dan moet ik "kunstof" op radio 1 weer missen....
Gelukkig heeft de bibliotheek een stevige collectie luisterboeken waarmee ik heel wat uren vooruit kan.

Terry Pratchett "Choosing to die"


Gisteravond was er op BBC 2 een bijzonder indrukwekkende documentaire over hulp bij zelfdoding.
In Engeland een controversieel onderwerp, terminaal zieke mensen gaan naar Zwitserland om te sterven in een kliniek van Dignitas, omdat hulp bij levensbeïndiging in Engeland gezien word als moord.

Alzheimer
De schrijver Terry Pratchett, die sinds enkele jaren Alzheimer patiënt is, wil zich inzetten voor keuzevrijheid,   ook in Engeland.
Hij bezocht bijvoorbeeld Veerle Claus die verteld hoe Hugo Claus, ook Alzheimer patiënt, in 2008 is gestorven.

Een schrijver die vooral bekend is vanwege zijn bijzonder grappige "Discworld" boeken zie je zo van een wel heel andere kant.
Een moedig man, hij loopt niet weg voor moeilijke vragen en laat op gevoelige, emotionele maar niet sentimentele manier zien dat de wetgeving in Engeland mensen voor ernstige dilemma's stelt.

Bij BBC Newsnight formuleerde hij zijn motivatie om deze film te maken:

"I believe it should be possible for someone stricken with a serious and ultimately fatal illness to choose to die peacefully with medical help, rather than suffer,"
(Petry)

LTM

Londen als inspiratiebron
is één van de artikelen in het Literaire Thriller magazine dat deze maand gratis te krijgen is in de boekhandel; ook (hoe hip) down te loaden als app voor de iPad overigens.
Leuk om te lezen hoe enthousiast Nicci Gerrard en Sean French over 'hun' stad zijn.

Nu heb ik daar ook geen moeite mee, sterker, heel Engeland reken ik tot mijn favoriete landen.
Ik ben net terug van een vakantie in Kent, het hele landschap daar is doortrokken van geschiedenis, literatuur, kastelen, tuinen, prachtige natuur, te veel om op te noemen.

Lezen
Om het hier bij (spannende) literatuur te houden, de huizen van Kipling (Bateman's), Darwin (Down house), Jane Austen, Dickens en Vita Sackville West (Knole en Sissinghurst castle) zijn stuk voor stuk aanraders.

Favoriet
Mijn persoonlijke favoriet is Sissinghurst, niet zozeer vanwege het kasteel maar vooral door de tuinen. Je kunt je zó voorstellen hoe Vita Sackville West hier van een vrijwel onbewoonbare ruïne een grandioos kasteel(tje) met tuin heeft gemaakt.
Haar werkkamer ziet er uit of ze gisteren nog aan het buro heeft gezeten.
Ook haar kleinzoon Adam Nicolson, is inmiddels schrijver, het autobiografische boek Sissinghurst, an unfinished story ligt nu op mijn nachtkastje.

Volgende keer wil ik meer richting Schotland, daar lijken zich de spannende (thriller-)boekenschrijvers te concentreren.
Ian Rankin van de Rebus boeken die in Edinburg spelen, Stuart McBride (Glasgow), Val McDermid (Manchester).

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer literaire links te vinden in het Verenigd Koninkrijk, heeft iemand nog tips?

Galg en Rad, de Gouden Strop en de eerste Twiller

Afgelopen week is de Maand van het Spannende Boek van start gegaan. Het thema dit jaar is Galg en Rad: misdaadverhalen door de eeuwen heen. De vader van dit genre is natuurlijk Umberto Eco. De Naam van de Roos is nog steeds een van de meest spannende historische thrillers ooit.

Hij heeft navolging gekregen van een groot aantal schrijvers. Dan Brown is bij bijna iedereen wel bekend, maar ook de boeken van Monaldi&Sorti, Kate Mosse en James Rollins worden veel gelezen. Van eigen bodem zijn onder andere Renée Vink en Daniëlle Hermans. De man van Manhattan van die laatste is erg de moeite waard, zeker voor liefhebbers van New York.

Tijdens de opening van de Maand van het Spannende Boek werd ook de Gouden Strop uitgereikt. Dit jaar ging deze prijs voor het spannendste boek naar De Handen van Kalman Teller van de schrijver Gauke Andriesse. De prijs voor beste debuut ging naar Linda Jansma voor haar boek Caleidoscoop.

De hele maand juni is het mogelijk om zelf een bijdrage te leveren aan de eerste Nederlandse "twiller". Met #twiller kan iedereen op twitter voorstellen doen voor het verloop van dit verhaal. Iedere week worden de beste voorstellen verwerkt. Hier kunt u kijken hoe dit verhaal verdergaat. Spannend!

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...