Kermistaal of -taol?

Wanneer je midden in het centrum van Tilburg in de bibliotheek werkt is er momenteel geen ontkomen aan.

De Kermis!  

Veel, groot, bling-bling, druk en vooral heel veel kabaal. Dat laatste verknald voor mij een beetje het plezier. Ik loop graag over de kermis, vooral om te genieten van alle mensen, sommigen stralen maar anderen lopen erbij alsof ze verplicht door de woestijn gesleurd worden.
Flarden van gesprekken in het Tilburgs zijn mooi, maar door alle herrie bijna niet meer te volgen. Gelukkig is er nog kermis-tv en op de site van Cubra een hele afdeling over de Tilburgse taal

 (Haring happen - uit: Katholieke Illustratie, circa 1935)                                                                                                                                                 
Ik moest hieraan denken vanweg een bericht dat ik vorige week toevallig tegenkwam:

De digitalisering van Wil Sterenborgs verzameling Tilburgs dialect is afgerond.
De papieren verzameling is op 21 juli overgedragen aan Stadsmuseum Tilburg om behoud van de originele collectie veilig te stellen.

Voor alle, autochtone en import- Tilburgers is deze site niet alleen een feest der herkenning maar ook een nostalgische tijdreis, met prachtige afbeeldingen en vergeten woorden, uitgestorven beroepen, geluidsfragmenten en video's, een groot compliment voor Wil Sterenborg die dit allemaal verzamelde.

In de bibliotheek zijn natuurlijk ook alle woordenboeken van het Tilburgs te leen.
We hebben zelfs een hele afdeling met prachtboeken over Tilburg en omgeving. Wel voornamelijk geschreven in het Nederlands, niet in het dialect.
(tekening Frans Mandos)

nb. nu ik al dit Tilburgs lees krijg ik wel een beetje heimwee naar mijn 'eigen' taal 't Mestreechs, daar blijkt inmiddels ook een Digi-Dictionair van te bestaan.

Lucian Freud overleden


1922-2011
Misschien niet helemaal 'in keeping' met het onderwerp van dit blog kan ik het toch niet laten om even stil te staan bij het overlijden van Lucian Freud.
Ik ben een groot liefhebber van zijn werk. Het is niet 'mooi' in de conventionele zin van het woord, het is vaak confronterend en aangrijpend, heel bijzonder. Hij is 88 jaar geworden en was volgens alle necrologieën één van de grootste schilders van de 20ste eeuw.

"His work, I would say, does not reproduce very well and that is often true of the work of a really great artist. However, when you actually see one of his paintings in front of you the impact is extraordinary. And that impact is him."
William Feaver in The Guardian .

Literatuur
Bovendien is zijn dochter Esther Freud een van mijn favoriete schrijfsters.
Juist omdat ze ook autobiografische elementen gebruikt krijg je een beeld van de kunstenaars wereld in Engeland.
Hideous Kinky  haar eerste boek gaat over de tijd dat ze als kind met haar moeder als hippies in Marokko leefden. Eén van haar latere boeken Liefdesval gaat over een meisje dat tijdens een zomer in Italië haar vader wil leren kennen.
Al haar boeken zijn zeer de moeite waard, net als de boeken die we hebben met werk van haar vader trouwens.

Afkicken

Nu Harry Potter echt "af" is zullen veel mensen, en niet alleen jongeren, iets anders moeten gaan zoeken.

Ik wil niet beweren dat de Noorderlicht boeken van Philip Pullman totaal vergelijkbaar zijn met de Harry Potter serie, maar de typische Engelse sfeer met een 'twist' die Harry zo charmant maakt zit zeker ook in  'Het gouden Kompas' , 'Het listige mes' en 'De amberkleurige kijker' van Pullman.

Mocht je hier nog niet genoeg aan hebben voor de vakantie zijn de boeken ven Floortje Zwigtman ook aanraders:
'Wolfsroedel', 'Spiegeljongen' en 'Tegenspel' bijvoorbeeld.

Een andere spannende tip van één van onze jeugdbibliothekaresses is 'Airman' van Eoin Colfer.


Nog meer tijd in de vakantie en zin in een flink boek, dan is er altijd nog de nieuwe Umberto Eco 'De begraafplaats van Praag'. Een geweldige geschiedenis vol samenzweringen, vals spel, ingewikkelde intrige en een historisch verantwoord beeld van Europa in de 19e eeuw.
Dat boek gaat zeker mee in mijn vakantiekoffer.

Voor de echte die-hards tenslotte de inmiddels klassieke Gormenghast trilogie van Mervyn Peake. 'De bestemming', 'De beslissing' en 'De beproeving'  
Een serie die ik persoonlijk een beetje te  ingewikkeld vond, maar die de BBC zo mooi verfilmd heeft, dat ik hoop dat er snel een herhaling van komt.

Meer Harry Potter afkick tips zijn natuurlijk altijd welkom. We kunnen in elk geval nog vol verwachting uitzien naar Pottermore.

Sorry Harry,

De aankondiging van de Pottermore website
door Jo Rowling

Fans kunnen na de laatste film hier terecht, het ziet er veelbelovend uit!
Na mijn opmerking in het blog maandag ben ik me wat meer gaan verdiepen in de première van de laatste film, dan is het duidelijk dat nog heel veel fans superfanatiek zijn en blijven. Het lijkt alleen alsof de 'traditionele' media er minder aandacht aan besteden.
Op internet is giga-veel te vinden, twitter, facebook, staan vol met (meestal lovende) recensies.
Zeker met dit vreselijke weer ga ik ook snel de bioscoop opzoeken.

More Potter, ofwel: Pottermore, we kunnen er nog lang niet genoeg van krijgen.
(Petry)

Harry Potter hype voorbij?

Nu het laatste deel van de verfilming van Harry Potter en de relieken van de dood  in premiere is gegaan zal het mediageweld rond Harry, de acteurs en J.K. Rowling misschien iets minder worden, of toch niet?
Pottermore zal 31 juli starten met "an exciting online experience around the reading of the Harry Potter books"

Toch heb ik sterk het gevoel dat de hype rond Harry al lang voorbij was, de eerste verfilmingen en het verschijnen van de boeken leken wel wereldnieuws. Deze laatste premiere is wel in de publiciteit geweest maar toch niet met zoveel kabaal als eerdere films.
Misschien ben ik het zelf wel een beetje beu en heb ik er ook minder op gelet.

Hypes komen volgens mij veel minder vaak voor dan uitgevers ons willen doen geloven.
Nederlandse vrouwenthrillers, elke Skandinavier die een thriller schrijft, iedere bekende Nederlander die op tv komt met een autobiografie zou een bestseller zijn.
In de praktijk valt dat wel mee.
De Millennium trilogie van Stieg Larsson was een echte hype. Het nieuwe boek van Umberto Eco "De begraafplaats van Praag" daarentegen loopt nog lang niet zo hard als de uitgever ons wil laten geloven.

Momenteel is De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van de schrijver Jonas Jonasson zo'n geheimtip die eventueel ooit een hype zal worden, of de Q-serie van Jussie Adler-Olssen, alle titels van Camilla Lackberg;  boeken die mensen vooral onderling elkaar aanraden.
In onze catalogus kunnen lezers ook waarderingen geven en boeken aanbevelen. Via twitter of andere social media komen ook tips.
Meestal gaat het echter nog gewoon via collega's, op verjaardagsfeestjes en koffieochtenden met buurvrouwen. Daar kan een uitgever weinig aan doen, behalve goede boeken uitgeven natuurlijk...
Heeft U nog tips, laat het weten via de catalogus of gewoon aan de balie. Over boeken praten vinden wij altijd leuk!

Schoolboeken lenen


Wanneer je, zoals ik, vooral leest voor je plezier zou je bijna vergeten dat de bibliotheek ook heel belangrijk is als bron van informatie en studie.
Er word makkelijk geroepen dat je tegenwoordig "alles" op internet kunt vinden. Dat is misschien zo maar het goede oude papieren boek is nog lang niet vervangen.
Zeker niet op de middelbare school.

Ook hier heeft de bibliotheek tegenwoordig een rol voor verschillende scholen. Meer hierover in ons 'Open boek' blog.
Momenteel worden de boeken van afgelopen jaar ingeleverd.

met pallets tegelijk.

Stiekem hoop ik dat de scholieren, onder andere, door in de bibliotheek te komen ook zullen leren genieten van lezen voor je plezier.
We hebben hiervoor al een speciale jongerenafdeling op verschillende vestigingen en binnenkort komt een speciale sticker voor zogenaamde Young-Adult boeken.

Wij, als bibliotheekpersoneel, willen hun daar natuurlijk met enthousiasme in stimuleren en helpen. Zelf ben ik ook een behoorlijke fan van veel van deze boeken zodat ik jongeren vaak richting Benny Lindelauf, Floortje Zwigtman of Markus Zusak stuur.
(P)




ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...