Schoenmaker blijf bij je leest

Deze week een gastblog van de Webredacteur Kijken & Luisteren Esther van Lieshout

Schrijvers hebben geen tijd om te lezen
Aangezien mijn ‘Lezen’ collega op vakantie is, mocht ik deze week gastbloggen. En ik kwam tot de conclusie dat dat vies tegenviel.
Ik vond het zelf nogal een merkwaardige gewaarwording dat ik, als schrijfster notabene, zo’n moeite had met het bloggen over lezen en boeken! Dat komt omdat ik niet veel meer lees.
Nu is eerste vereiste van een schrijver die, dat hij/zij (veel) leest, maar als ik in het schrijfproces zit dan kan ik niet lezen. Als ik een goed boek lees dan heb ik de neiging mijn pen aan de wilgen te hangen en als ik een slecht boek lees dan wil ik meteen achter de computer kruipen.

Kinderboeken
Bovendien lees ik al jaren uitsluitend kinderboeken. Sommige mensen vinden dat vreemd. Als je er dan bij zegt dat je zelf kinderboeken schrijft, reageren ze opeens begrijpend, maar als ik er dat niet bij zou zeggen word je toch met scheve ogen aangekeken. Ik kan daar erg kwaad om worden. Alsof een kinderboek minder is dan een boek voor volwassenen? Ik kan u vertellen dat er ontelbare volwassen boeken zijn die minder diepgang hebben dan menig kinderboek. Bovendien zijn veel kinderen slimmer dan menig volwassene. Maar dit terzijde.

Bekende Nederlanders
Die arrogantie te denken dat een volwassen boek ook volwassen geschreven is, breekt dan ook veel wannabee kinderboekenschrijver op. Zo zijn er legio bekende Nederlanders die, na het vader, moeder, opa of oma worden, opeens denken een kinderboek te kunnen schrijven. Want: ‘Dat kan toch iedereen?’
Paul de leeuw dacht het, Madonna dacht het, Daphne Deckers dacht het en zelfs grootmeester Boudewijn Buch dacht het. Ik dacht het niet.
Een goed, ik herhaal: goed kinderboek schrijven is net zo’n grote kunst als het schrijven van een goed boek voor volwassenen.

Bibliotheek voor het leven

Gastblog
Na 11 jaar als bibliothecaris werkzaam te zijn geweest ben ik per 1 september ex-medewerker van BMB. Ik ga iets heel anders doen, maar toch niet zo vreemd voor een bibliothecaris: ik word docent Nederlands/Informatievaardigheden en ga een nieuwe studie doen. Toevallig mag ik voor mijn collega’s die met vakantie zijn nu een gastblog schrijven. Dus grijp ik mijn kans om een lans te breken voor de bibliotheek en te beschrijven hoe belangrijk deze is geweest (en nog is) voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

Studie
De bibliotheeksector heeft te maken met zware bezuinigingen en maatschappelijke veranderingen die een ander beroep doen op de bibliotheek dan toen ik in 1982 in Tilburg ging studeren om bibliothecaris te worden. De bibliotheek had ik toen nodig voor mijn studie, maar nog veel belangrijker was de bibliotheek voor mijn algemene  ontwikkeling.  Voor mij ging er een nieuwe wereld open, die van de literatuur en de kunsten: film, fotografie, schilderkunst, architectuur, vormgeving etc. Op de HAVO had je nog geen CKV en mijn ouders hadden er niets mee. Ik ging zelf fotograferen en ontdekte de geweldige collectie met fotografieboeken van de bibliotheek. Ik heb toen echt alle boeken geleend. Ik werd een lezende omnivoor en ging zeer associatief te werk. Noemde de ene kunstenaar een andere als zijn inspiratiebron, dan wilde ik daar ook iets over lezen. Zonder de bibliotheek had ik dit allemaal nooit ontdekt.

Patti Smith
Deze zomer heb ik weer als vanouds zo’n periode beleefd.  Ik ben met een collega naar een concert van Patti Smith geweest, iemand die wij beiden in onze (afzonderlijke) studententijd hebben leren kennen. Dit was zo’n indrukwekkend optreden dat ik gelijk weer alles van haar wilde horen en over haar wilde lezen. Uit de eigen collectie heb ik de een aantal cd’s van en een documentaire over haar geleend, er staat nog een cd-verzamelaar van Muziekweb op mijn verlang lijstje, via het landelijke leenverkeer heb ik haar autobiografie Just Kids over haar leven met fotograaf Robert Mapplethorpe opgevraagd. Een prachtig boek, winnaar van de National Book Award, en mede door het gebruik van privé-foto’s een uniek tijdsdocument. En nu ben ik de biografie van Mapplethorpe aan het lezen, ook uit de collectie van BMB. Een boek dat op het magazijn staat, omdat het niet zo veel meer gelezen wordt maar wel een belangrijke biografie is. Ik ben ook zeer van de digitale media en ik combineerde mijn zoektocht met o.a. Youtube-filmpjes, de sites van Patti Smith en de Mapplethorpe Foundation, maar het is juist deze mengeling van digitaal en print die maakt dat je meer dan ooit tevoren je nieuwsgierigheid kan vervullen. Ieder medium heeft z’n eigen functie en waarde. 

Toekomst
Ook nu heb ik de bibliotheek weer nodig voor mijn nieuwe studie. Maar ik  zal daardoor veel minder tijd hebben om lekker in de kunstboeken te snuffelen of om een leuke cursus van het Cursushuis te volgen. Maar dat de bibliotheek belangrijk voor mij zal blijven, daar twijfel ik niet aan. En dat geldt ook voor de vele kinderen en volwassenen die ik afgelopen jaren heb mogen helpen. Een leven zonder bibliotheek? Ik moet er niet aan denken!
(Hetty den Boef) 

Vanaf ong. 4 minuten het dankwoord van Patti Smith bij het ontvangen van de National Book Award voor het beste non-fictie boek 2010. In veel filmpjes (en ook tijdens het optreden in Amsterdam) vertelt ze ze hoe belangrijk lezen, bibliotheken en boeken voor haar zijn.

2010 National Book Awards Presentation of the Nonfiction Award from National Book Foundation on Vimeo.




Young-adult

Nieuw:

Vanaf deze maand hebben boeken voor jongeren een etiket met een 'd' op de rug.
Niet bijzonder wereldschokkend wellicht maar wel heel handig.
De groep pubers waar kinderboeken te 'kinderachtig' voor zijn, maar die nog niet weglopen met 'volwassen' boeken is lastig te pakken te krijgen.
Met dit 'd' etiket kunnen we ze de goede richting op helpen.

Ook bestaan er allerlei websites en blogs met tips.

Websites:
http://www.young-adults.nl/


met vooral spannende boeken:

Ook de bibliotheken komen met een speciale jongerensite: http://jongerenliteratuurplein.nl/. Mooie site, wel wat 'serieuzer'  dan de anderen.
Leestips, lezen voor je (literatuur-)lijst, filmtips enz.
Het is nog een bêta-versie dus geef gerust je commentaar.
De websites geven massa's tips, niet alleen voor jongeren. Ook voor oudere jongeren zitten er juweeltjes bij.

Veel boeken zijn vaak vooral op meisjes gericht, bij deze sites ook aandacht voor boeken die jongens aanspreken zoals Het geniale dagboek van een superpuber van Harmen van Straaten of de Artemis Fowl boeken van Eoin Colfer.
Coming of age boeken
Ik heb het idee dat alle True-Blood, CSI-achtige en spook- vampier boeken à la Kathy Reichs en Charlaine Harris, een beetje uit de mode raken. Zijn nu geesten en engelen in opkomst?

(Angel of the North)

Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk

is een prachtige boektitel waar ik meteen aan moest denken toen ik de uitgave van de P.J. Cools Stichting zag ter gelegenheid van Boeken rond het Paleis.

'Lezen altijd overal' heet dit boek samengesteld door Joep Eijkens.
Het boekje bevat 83 foto’s die ingezonden werden na een oproep in de pers.
De vroegste foto dateert van ca.1865, de nieuwste van afgelopen voorjaar. Hoe verschillend ook, ze hebben één ding gemeen: op elke foto is minstens één persoon te zien die een boek, krant of iets anders leest.

Heel toepasselijk als uitgave bij de boekenmarkt. De foto's geven ook een aardig tijdsbeeld en ik weet zeker dat het een mooi uitgegeven boek zal zijn, zoals alle titels van deze stichting. Het is op 28 augustus te koop in de kraam van de organisatoren, de oplage is beperkt.
We zullen het zo snel mogelijk opnemen in de collectie.
Tot die tijd kunt U terecht bij 'Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk', van Stefan Bollmann, in dit boek staan ook mooie foto's, in dit geval van lezende vrouwen in de kunst.
Van kunstenaars met verschillende nationaliteiten en tijden, waaronder beroemde als Michelangelo, Rembrandt, Van Gogh en Matisse, maar ook aardige voorbeelden van minder bekende, aangevuld met pittige stukken van de Belgische schrijfster Kristien Hemmerechts.

Boeken rond het Paleis

Zet alvast in Uw agenda: 28 augustus de grootste boekenmarkt van Zuid Nederland in Tilburg:
(het paleis nu nog zonder boeken)



Voor diegenen onder U die niet zo lang kunnen wachten:
Aanstaande zondag 7 augustus kunt U naar Deventer, dan is daar de boekenmarkt en dat is de grootste van heel Europa!
Met maar liefst 878 kramen!

Zelf kan ik jammergenoeg naar geen van beidde.
Dit week-end ben ik richting schoonmoeder in Zwolle (misschien op de terugweg nog een staartje meekrijgen van Deventer).
Tijdens boeken rond het Paleis 28 augustus zitten we hoogstwaarschijnlijk bij de muur van Hadrianus in Noord Engeland, dan ben ik er zeker niet bij.
Misschien maar goed ook want ik heb al zoveel boeken in huis en bovendien werk ik bij de bibliotheek waar ik ook nog  vollop alles kan lenen.


Boekenstad
Mocht U nog niet genoeg hebben aan deze boekenmarkten kan ik Bredevoort aanraden, een boekenstadje in De Achterhoek waar U het hele jaar kunt grasduinen tussen de tweede-hands boeken. Ook een prima omgeving voor een week-endje weg.






Zonder Erfgoed Geen Toekomst:

#Zegt Erfgoed Brabant


Terwijl ik nog wat verder zat te zoeken over kermis, dialecten, streektaal en ander regionaal gebonden geschiedenis kwam ik terecht op de site Erfgoed Brabant.

Een echte ontdekking, wat gebeurd er op cultureel gebied veel in deze provincie.
Op 20 augustus kunnen degenen die nog geen genoeg hebben van de kermis bijvoorbeeld terecht in Eindhoven waar het Historisch Openluchtmuseum een Middeleeuwse Kermis organiseert.

Tilburg
Wie liever in Tilburg blijft kan 1 september naar BEB:

Op deze dag presenteert Erfgoed Brabant namelijk de oogst van de eerste Brabantse Erfgoed Biënnale (BEB) Industrieel Erfgoed in het Deprezgebouw, Lange Nieuwstraat 172 Tilburg.
Samen met de gemeente Tilburg is een programma samengesteld, dat U ruimschoots de gelegenheid geeft kennis te maken met de BEB-initiatieven en met projecten rond industrieel erfgoed in Noord-Brabant en Tilburg die zich het afgelopen jaar hebben ontwikkeld.



Wie hier belangstelling voor heeft kan zich vanaf nu inschrijven.
Vandaar dat ik het nu al onder de aandacht wil brengen, het zou jammer zijn als er geen plek meer is.
Natuurlijk kunt U zich alvast inlezen met boeken uit onze Tilburg collectie, we hebben een ruime collectie en niet alleen over Tilburg maar over heel Noord-Brabant.

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...