Hella Serafia Haasse overleden

'Ik besta in wat ik schrijf'


 Uit haar laatste interview in De Groene Amsterdammer:

'Als ik maar met een fractie van het genoegen waarmee ik geschreven heb, gelezen word, dan is het prachtig. En verder? Als ik terugkijk op alles wat ik heb gedaan en gezien, ja, dan kan ik gerust zeggen: ik ben gelukkig geweest.'


(bron foto's: Haasse museum)

Op 29 september is Hella Haasse op 93-jarige leeftijd overleden.


U kunt meer over haar lezen op de website van haar digitale museum.

Hella Haasse was zonder twijfel één van de beste Nederlandse auteurs van de 20ste eeuw, ze schreef al een aantal jaren niet meer.
 Ze laat een bijzonder waardevol oeuvre na van 'Oeroeg' het boekenweekgeschenk uit 1948 tot de verhalenbundel 'Het tuinhuis' in 2006.

geschiedenis leeft


Het levende geschiedenis festival, werd afgelopen week-end gehouden in Horst aan de Maas. Toevallig kwam ik er terecht, een complete openbaring.
Ik weet dat het naspelen van gebeurtenissen uit het verleden, re-enactment, een populaire hobby is, maar op deze grote schaal had ik totaal niet verwacht.

Re-enactment
Tientallen groepen speelden verschillende periodes uit de geschiedenis na, er waren Middeleeuwse zwaardgevechten, Graven van Holland, Romeinse gladiatoren, Vikingdemonstraties en vooral heel veel uit de twee wereldoorlogen.

Markt
Er was ook een levendige handel in historische (nagemaakte) attributen, kleding, juwelen, historische hapjes en natuurlijk veel boeken over geschiedenis.

Hobby
De leden van de verenigingen die bepaalde stukken uit de geschiedenis uitbeelden nemen hun hobby namelijk heel serieus, ze willen alles historisch 100 %  verantwoord na-spelen.
Hier kunnen we ze in de bibliotheek natuurlijk goed mee van dienst zijn.
We hebben een grote collectie geschiedenisboeken. 
Ook misschien wel honderden prachtig romans met historische thema's van 'Herinneringen van Hadrianus' van Yourcenar over de Romeinen tot 'De jongen in de gestreepte pyama' van John Boyne over de Tweede Wereldoorlog.

Populair
Sinds Geert Mak 'Hoe God verdween uit Jorwerd' heeft geschreven zijn ook heel wat historici en journalisten in zijn voetsporen getreden met historische verantwoorde, goed leesbare boeken. Denk bijvoorbeeld aan 'Congo' van David van Reybrouck of 'Het pauperparadijs' van Suzanna Jansen.

Real-life
Door in Horst afgelopen zondag zo veel enthousiaste (jonge) mensen geschiedenis te zien (be-)leven krijg ik zin om veel vaker naar dit soort evenementen te gaan, heeft iemand nog tips?
Ik ben in elk geval al Facebook vriend geworden van Het Landelijk Platform Levende Geschiedenis.

Wat wil je lezen?

Leeservaringen delen is steeds makkelijker geworden.

Via My Discoveries in onze catalogus schrijven een aantal lezers en collega's een korte 'recensie' over de boeken die ze gelezen hebben.

Leuk om te toen en handig voor anderen die twijfelen of een bepaald boek wel of niet gschikt voor hun zal zijn.
Je kunt nog veel meer delen, bijvoorbeeld via LibraryThing een heel eigen bibliotheek opbouwen van boeken die je gelezen hebt, nog wil lezen of lenen cq. kopen.
Vervolgens kun je LibraryThing weer automatisch koppelen aan facebook en Twitter. Wie weet welke mensen blij zijn met deze leestips.

Boeken delen
Een Nederlandse boekendeelsite is bijvoorbeeld Dizzie, ook prima geschikt om leeservaringen te delen.
Een andere handige site is de Boekensalon ook vol handige leestips, nieuwtjes, columns en informatie over schrijvers.

Waarom?
Misschien denk je wat is het nut van deze sites, waarom zou ik mijn enthousiame of kritiek op internet verkondigen.
Bedenk dan dat je niet alleen geeft maar ook nieuwe tips krijgt en bij boeken terecht komt die je wellicht zelf nooit gekozen zou hebben, maar die heel leuk of waardevol blijken te zijn.

2.0
Waneer je nog andere recensie of boekendeelsites weet met goede tips en actuele boeken laat het ons weten. Misschien kunnen we als bibliotheek ook daar actief worden.

Zinloze vernieling

geen #playmeimyours meer voor het Besterdplein.
Dit valt compleet buiten het gebruikelijke onderwerp van dit blog, maar ik kan het niet laten. Waarom vinden mensen het nodig een piano te vernielen. Ik ben hier echt boos en verdrietig om.

Incubate
Het is zo'n geweldig initiatief van Incubate het festival dat momenteel heel Tilburg op stelten zet. Wanneer je door de stad loopt kom je overal piano's tegen.
Ze geven een heel andere sfeer in de stad. Mensen luisteren, maken een praatje met de pianist. Soms gaan ze spontaan meezingen of spelen. Er worden gratis openbare lessen gegeven.

Luke Jerram
De kunstenaar die dit bedacht heeft Luke Jerram heeft er een heleboel fans bij. Heel Tilburg komt positief in het nieuws. Youtube staat vol leuke filmpjes, iedereen krijgt er spontaan goede zin van. Ik schaam me gewoon voor die vernielzuchtige types van het Besterdplein.

Kunst in de openbare ruimte is vaak een onderwerp van discussie, Incubate laat zien dat kunst en cultuur niet elitair hoeft te zijn, iedereen kan ervan genieten. Behalve nu dan op het Besterdplein! Gelukkig staan er door de hele stad nog meer dan 100 andere piano's.

Ook in verschillende bibliotheken staan leuk beschilderde piano's.

U kunt nog komen kijken en luisteren in Tilburg tot zondag de 18e. 

Beetje vakidioot?

Laat ik 't maar toegeven, soms ben ik wel een tikkeltje vakidioot. Zoals onze laatste vakantie in Schotland. Toen ik een folder zag over Wigtown 'Schotland's National booktown' kon ik het niet laten.
Dus op een winderige maandagochtend erheen.

Het was zeker de moeite waard. Niet groot maar gezellig en veel keus. We vonden zelfs een Nederlands boek van Jac.Thijsse over vogels voor 8 pond, vast het enige Nederlandstalige boek in het hele dorp!

Mijn favoriet was de winkel "ReadingLasses" Zij hebben niet alleen boeken maar ook bagels, koffie, cake, soep, broodjes en je kunt er overnachten.

Van 23 september tot 2 october is er een stevig literair festival met meer dan 100 schrijvers, een 'writer in residence' een boeken dokter en een speciaal kinder festival.
In het 'fringe' festival ontdekte ik zelfs een Nederlandse violist Tim Kliphuis die met zijn trio optreed.
Ik zou zo weer willen gaan om dat festival mee te maken.

Voor de iets minder fanatieke lezers is er één troost; vlakbij Wigtown is de zuidelijkste whisky stokerij van Schotland. Bladnoch, ook absoluut de moeite van een bezoek waard.

Lezen in de trein

 Gelukkig nog altijd populair, met een (bibliotheek-) boek in de trein.

Ondanks Wifi en mobieltjes zie je nog steeds een fiks aantal reizigers gewoon met een boek.
Daarom ben ik blij met alle initiatieven van de NS in samenwerking met de CPNB. In de boekenweek mag je op zondag met het boekenweek geschenk gratis reizen, nu mag iedereen weer stemmen voor de NS-publieksprijs.

Het is wel een beetje jammer dat boeken die al  heel populair zijn ook nog een flinke prijs krijgen. Ik zou het wat minder bekende schrijvers gunnen, maar het is tenslotte een publieksprijs!

Hier kunt U stemmen.

Vaak heb ik wel een idee wie het gaat worden, dit jaar helemaal niet.
In de bibliotheek is Wij zijn ons brein van Dick Swaab momenteel dé hit, maar ook Zomerhuis met zwembad, Congo, Vaslav en Bonita Avenue zijn heel populair en elke titel van Esther Verhoef is zowieso niet aan te slepen.
Durft U een gokje te wagen op de winnaar? Misschien kunnen we een poll op onze facebook pagina maken?

Lit & Phil

Ook tijdens mijn vakantie kan ik het niet laten...

Ze bestaan nog, dit soort bibliotheken.
Dit is de Independent Lit & Phil. bibliotheek in Newcastle


Een bibliotheek om nostalgisch van te worden, maar zeker ook een culturele instelling om U tegen te zeggen, midden in de Engelse samenleving en zeker niet ouderwets of ingeslapen.
Ze organiseren talrijke lezingen, concerten, workshops enzovoorts. Kijk maar eens op hun website.

Grappig detail, net toen wij er waren lag dit boek van Janwillem van de Wetering, frontaal gepresenteerd als 'speciaal aanbevolen'.   Iets om, als Nederlandse, zeker een beetje trots op te zijn.

Trouwens, het lijkt misschien niet druk op deze foto's maar dat is vanwege privacy redenen. Het was best druk op de frisse donderdagavond nu twee weken geleden toen we er waren.

De sfeer was informeel met ook hier een grote tafel met lezers die druk met elkaar in gesprek waren over voetbal en het wereldnieuws, net zoals in ons leescafe De kleine Prins                 
Quote: "The Society has been at the heart of activities in the region for over two hundred years - with interests in the arts, music and science. Tens of thousands of people have been through our doors - we keep a complete list of members since 1895"

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...