Lezen is vurrukkulluk

mooi kadoo   
Met een beetje huivering 'Het leven is vurrukkulluk' aan het herlezen geslagen. Zou het tegenvallen, gedateerd zijn, lastig leesbaar door de tiepiese ekspieriementeele spelling??
Niks van dat alles, het is verrassend modern, de spelling is stukken minder 'letterlijk' dan ik me kon herinneren en de schrijfstijl zo mooi.
Typisch Campert, een bepaald soort naïviteit, of is het eenvoud, in combinatie met de beschrijving van dagelijkse dingen alsof je ze voor het eerst echt ziet. Losse spreektaal en veel subtiele humor.

Jong
Heerlijk leesbaar ook voor jongeren van nu, dat weet ik zeker. Ik weet niet of je nu veel over de inhoud kunt discussieren, meer over hoe veel er nu wel of niet wezenlijk veranderd is in vijftig jaar.

Gratis exemplaar
Onze voorraad boeken slinkt in rap tempo, kom snel nog een exemplaar ophalen in de bibliotheek. We organiseren bovendien een royaal programma met allerlei activiteiten rond Nederland leest.
Tenslotte een compliment aan de CPNB voor de keuze voor dit boek, dat zal volgend jaar lastig te overtreffen of evenaren zijn. Zullen we alvast na gaan denken over een waardige opvolger van 'Het leven is vurrukkulluk'? Ach nee, nu gewoon nog even genieten.


(Petry)

Vurrukkulluk

Zij zingen, nijgen naar elkaar en kussen, geenszins om liefde, maar om de sublieme Momenten en het sentiment daartussen (M. Nijhoff, Het Tuinfeest. motto bij 'Het leven is vurrukkulluk').

Morgen begint de campagne Nederland Leest. Alle leden van de openbare bibliotheek krijgen dan gratis het boek Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert. Ben stiekem al begonnen aan het boek en krijg nu al heimwee naar de jaren 60. Die ik nooit heb meegemaakt. Maar de minirokken! Elvis! Stoere provo's! Vrije liefde!



Het leuke aan Nederland Leest is het concept: dat heel Nederland gelijktijdig hetzelfde boek leest. Ieder jaar weer heb ik het beeld van drommen mensen in trein, bus, wachtkamer of kantine, die verzonken zijn in hetzelfde verhaal. Je bent alleen, maar toch in dezelfde wereld als talloze anderen.

Een boek als hype, ik hou er wel van. Nu krijgt Nederland Leest elk jaar veel aandacht in de media, maar een hype is het nog niet geworden. Eigenlijk zouden de boeken - naar analogie van de piano's tijdens het project Play me I'm Yours van Incubate- als ondertitel moeten hebben: Read me, I'm Yours...Op je eigen manier, in je eigen tijd, maar toch samen.

Campert leent zich hier goed voor. Laten we een maand lang teruggaan naar de sixties en woorden gebruiken als hooggehakt, kortgerokt en Marry-you-Anna en vooral veel samen vélozoveren, meteorologiseren en konkluwederen over het boek.


(Bijke)

NS publieksprijs voor Déjà Vu

Proficiat!
Esther Verhoef heeft gisteren de NS publieksprijs gewonnen.
Naast een mooi beeldje van Jeroen Henneman, 7.500 euro ook nog een 1e klas jaarabonnement voor de trein.

Populair
Ik gun het haar van harte, al verkopen haar boeken beslist ook zonder deze prijs. Nederlandse thrillerschrijfsters zijn op dit moment enorm populair.
Zelf ben ik er niet zo weg van, meestal drijven ze erg op het stramien van Nicci French romans: Onschuldige dame overkomt iets engs en niemand wil haar geloven. Dit in vele varianten, met een portie sex erbij, griezelige gebeurtenissen tenslotte op het allerlaatste nippertje gered....

Esther Verhoef is een gunstige uitzondering op dit stramien, haar thrillers zijn verassend, spannend met goede sfeerbeschrijvingen. Samen met haar man schrijft ze ook boeken onder de naam Escober. Wanneer al haar boeken uitgeleend zijn kan het handig zijn nog bij Escober in de kast te kijken.


Open boek
Laat ik tenslotte aansluiten bij het 'open boek' blog van Herman Horst, wat denkt U, nog extra Déjà vu boeken kopen bij de 53 exemplaren die we al hebben? Ze zullen ongetwijfeld allemaal binnen de kortste keren uitgeleend zijn. Of ons budget toch meer spreiden over verschillende titels?

Vurrukkulluk


NS
Laten we ook een positief geluid laten horen over de Nederlandse Spoorwegen.
Volgende week sponsoren ze mede "Nederland Leest" de landelijke campagne waar iedereen wordt uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over één bepaald boek.
Lezen en de trein zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden in mijn hoofd. Er komt vanzelf een prettige sfeer in een trein wanneer veel reizigers zitten te lezen.

Vurrukkuluk
Dit jaar is de keuze van het Nederland Leest boek voor mij nu al een succes. Ik schat in dat 'Het leven is vurrukkuluk' voor veel gesprekstof zal zorgen, ook in de trein.
Het speelt in de jaren zestig, een tijd die ik best graag mee had willen maken, alles leek nog mogelijk, de maatschappij was vollop in ontwikkeling, man/vrouw verhoudingen veranderden.
Mijn troost is dat ik dan nu al richting m'n 70ste jaar zou gaan, en daar ben ik nu gelukkig nog niet aan toe.

21 oktober tot en met 18 november
Nog een week geduld, vanaf de 21ste ligt het boek voor U klaar in de bibliotheek.
Op onze site kunt U ook het hele programma rondom 'Nederland leest' bekijken.

Alvast veel plezier met dit leuke boek.

Is 'plaszak' de nieuwe komkommer?

Gisteren met verbazing gekeken naar de nieuwshit over de ongelukkige aankondiging van de NS dat er in sprinters voortaan voor 'uiterste noodgevallen' plaszakken aan boord komen.

Humor
OK, laten er vooral veel (flauwe) grappen op twitter of facebook voorbijkomen, maar moet het meer dan 200 berichten op Google Nieuws worden en op de radio elk uur bij het nieuws, tot en met vragen aan de minister op het acht uur journaal?
Een gevalletje van 'komkommertijd' of proberen de traditionele media de sociale media te veel achterna te lopen? Er moet duidelijke nog een modus gevonden worden.

Vurrukkulluk
Hopelijk besteden de media volgende week minstenst zo veel aandacht aan "Nederland Leest" een prima actie die ook wordt gesponsord door de NS.
Met dit jaar een grote favoriet van mij "Het leven is vurrukkuluk van Remco Campert.
Ik hoop dat hierover een wat inhoudelijkere discussie komt op en in  álle media

Alweer een prijs!

25 jaar AKO-literatuurprijs

Reden voor een feestje?

De Toplijst van de AKO Literatuurprijs 2011 bevat de volgende titels:
Jeroen Brouwers - Bittere bloemen
Peter Buwalda - Bonita Avenue
Arnon Grunberg - Huid en Haar
Marente de Moor - De Nederlandse maagd
Marja Pruis - Kus me, straf me
P.F. Thomése - De weldoener

Winnaar
Op maandag 31 oktober kiest de jury uit deze genomineerden de winnaar in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur vanuit Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De schrijver van het winnende boek ontvangt naast een sculptuur een geldbedrag van € 50.000.-.
De Ako-prijs is één van de belangrijkste Nederlandse literatuurprijzen, hij bestaat dit jaar vijfentwintig jaar.

Ik begin zelf een beetje prijzenmoe te worden. Er zijn er zoveel en je ziet steeds dezelfde titels voorbij komen. Aandacht voor litratuur is altijd meegenomen, maar het mag best wel ietsje minder. Zeker bijvoorbeeld zo'n NS Publieksprijs; de winst gaat altijd naar een boek dat toch al heel populair is.

Luxeprobleem
Laat ik maar niet mopperen, liever te veel aandacht voor boeken dan te weinig. Discussie over wie wel of niet genomineerd is, komt Grunberg wel of niet bij de prijsuitreiking, het hoort er gewoon bij. Blijft wel nog mijn idee dat jury's in een beperkte vijver vissen, of is er gewoon niet genoeg kwaliteit onder de enorme hoeveelheid nieuwe titels?

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...