Proficiat met de Constantijn Huygensprijs


“In 33 jaar schrijverschap”, volgens het juryrapport van de Jan Campertstichting, die de prijs in januari zal uitreiken, “is A.F.Th. van der Heijden er als geen ander in geslaagd om de wereld met een literaire blik te bezien. In zijn romans en verhalen kan “alles literatuur worden”.

De Constantijn Huygensprijs is een jaarlijkse oeuvreprijs, ingesteld op 20 januari 1948, met terugwerkende kracht vanaf 1947 toegekend. De prijs bedraagt € 10.000.

De Jan Campert-prijs, die elk jaar wordt uitgereikt aan een bijzondere dichtbundel, gaat naar Erik Spinoy voor zijn bundel Dode Kamer.
De F. Bordewijk-prijs voor verhalend proza is voor Gustaaf Peek voor zijn roman Ik was Amerika.
Petry

'Schrijven is mijn nieuwe liefde',

zegt Dawn French in de Volkskrant. Daar mogen we als lezers blij mee zijn, zeker als fan van Absolutely Fabulous mag je haar eerste roman niet missen. 
Een klein beetje geweldig of A tiny bit marvellous is het verhaal van een modern gezin, waarin iedereen in zijn eigen luchtbel leeft en op een crisis afstevent.

Engelse humor, stevig over de top zo nu en dan, gewoon genieten van een leuk boek met een actueel onderwerp, met zeer herkenbare moderne problemen, met een prima gevoel voor understatement genoteerd.
Lekker lezen in deze 'donkere dagen'.

Laat er nu ook het gerucht gaan dat Absolutely Fabulous terug komt......

Van de BBC website:
"We will join them in the midst of a life-changing experience, Eddy will set her sights on changing the career of a very big fish indeed, and will go on to play a very special part in the London 2012 Olympics."

They're back, 20 years on, a teeny bit older, none the wiser but definitely still Absolutely Fabulous.

Petry

Boekencocktail

Momenteel heb ik de halve bibliotheek naast mijn bed liggen. Ik heb weliswaar geen tijd om te lezen ivm baby... (hoewel ik voorheen dacht dat ik tijdens babyslaapjes de hele Nederlandse literatuur op mijn gemakje kon lezen, blijkt in de praktijk dat ik tijdens babyslaapjes alle andere bezigheden die een mens zoal heeft in het leven moet uitoefenen, zoals daar zijn douchen, eten, zelf slapen)
...maar nog wel de hoop op een enkel gestolen moment, vandaar die halve bibliotheek. Dat heeft als gevolg dat ik 's avonds een willekeurige greep doe in de stapel naast mijn bed, waardoor mijn leeservaring nogal versnipperd is.

Een greep uit de greep:

De Vastgoedfraude van Vasco van der Boon en Gerben van der Marel. Best leuk om over zichzelf verrijkende, tamelijk slechte mensen te lezen, waarvan je weet dat ze ten val gebracht zullen worden. Toch ben ik halverwege blijven hangen, omdat er iedere keer hetzelfde gebeurt; geld van het bouwfonds wordt via derden doorgesluisd naar hoofdverdachte. In verschillende variaties. Maar: echt gebeurd.

Echte vrienden van Stine Jensen: echt wel een leuk boek over vriendschap via social media. Aan mij besteed, want heb nog altijd een dubbel gevoel over de contacten die ik via facebook onderhoud met oude bekenden en vage kennissen.

Menselijke gebreken voor gevorderden van Roos Vonk: dit boek over menselijke eigenschappen - die niet zo uniek zijn als we willen geloven- leest makkelijk weg. Ook wel interessant, al denk je telkens: ja, dat kan ik ook wel bedenken. Om deze kritiek tegen te gaan, heeft Roos Vonk in haar inleiding het een van de menselijke gebreken genoemd dat mensen telkens (achteraf) denken: ja, dat kan ik zelf ook wel bedenken. Slim!
De autist en de postduif: van Rodaan Al Galidi. Prachtig boek over een autistische jongen, zijn moeder en een postduif dus. Wat erg dat iemand die zo kan schrijven en daarmee een Europese prijs wint in Nederland kan zakken voor zijn inburgeringstoets omdat hij niet kon antwoorden op vragen als: Mo en Amal hebben een huis van de woningstichting. Als de kosten hoger zijn dan hun uitkering, wat zal er dan gebeuren?

Het bevalt me overigens goed, het door elkaar lezen van verschillende boeken, als deze uit zijn ga ik op zoek naar een nieuwe boekencocktail.

(bijke)

Room to read


Meestal gaan deze stukjes over het genieten van lezen en literatuur, nu voor één keer iets anders, of toch niet?
Ik wil een goed doel onder de aandacht brengen, niet zomaar een goed doel maar 'Room to read' een organisatie die lezen en bibliotheken wil stimuleren in derde-wereldlanden.
Ze doen dit op een behoorlijk Amerikaanse manier die me wel bevalt. Kijk maar eens naar hun resultaten.

De resultaten:

Sinds de start van het programma in 2000 heeft Room to Read de levens van meer dan 4,1 miljoen kinderen veranderd door:
  • 1.129 scholen te bouwen
  • 9.196bibliotheken op te richten
  • 433 nieuwe kinderboeken in lokale talen te publiceren. Het gaat om meer dan 7,4 miljoen boeken
  • meer dan 2.8 miljoen Engelstalige kinderboeken te doneren
  • 8.725 meerjarige studiebeurzen voor meisjes te bekostigen
Met Sinterklaas voor de deur durf ik dit onder uw aandacht brengen. Lezen is voor ons zo vanzelfsprekend, voor heel veel kinderen in deze landen is leren lezen de eerste stap tot een betere toekomst.

Doneren
Wanneer u donateur wilt worden van Room to Read en wilt meehelpen aan het verbeteren van de levensomstandigheden van kinderen in ontwikkelingslanden, kunt u de donatiepagina bezoeken.
Vragen
Als u vragen heeft over Room to Read, de programma’s werken of het doen van een donatie, kunt u contact opnemen met het Europese kantoor van Room to Read:
Room to Read
One Cabot Square
London
E14 4QJ
+44 (0)20 7883 1958

Petry

lezen maakt je wijzer

Je krijgt er nooit genoeg van


en bij de bibliotheek hoeft het ook niet veel te kosten
bovendien helpt het ook je hersenen trainen dat las ik zojuist bij Wetenschap 24

Laatste kans...


Voor zowel België- (Vlaanderen!) als boekenliefhebbers.
De boekenbeurs in Antwerpen is nog tot en met vrijdag de 11e van de 11e.
Aanrader

Ik kan het iedereen van harte aanbevelen, zeker nu de herfstvakantie in België voorbij is kun je heerlijk ronddwalen in de vier grote hallen van Antwerp Expo.
Ik ben afgelopen week-end geweest, toen was het wel erg druk (en warm), toch heb ik genoten.
Zoveel enthousiasme, leuke schrijvers, aandacht en promotie voor boeken en lezen zie je niet elke dag.

Populair

Natuurlijk zijn de literaire boeken in de minderheid en gaat de aandacht vooral uit naar TV-koks als Jeroen Meus, striptekeneaars en wereldreizigers maar wat geeft dat. De bibliotheek heeft ook een grotere kookboeken afdeling dan toneel of poëzie.
Mijn favoriet was Jan Leyers schrijver, van onder andere De weg naar het avondland en De weg naar Mekka boeken die ook als documentaire op TV geweest zijn.

MASsa hysterie

Heeft U nog tijd over, het Museum aan de Stroom, het MAS is beslist een aanrader, alle geweldige verhalen die ik er al over gehoord heb zijn niet overdreven. Het is elke dag (behalve maandag) tot tien uur 's-avonds open.
Het is een breed opgezet museum met zowel kunst, etnogafie als geschiedenis van de stad Antwerpen. Allemaal op een bijzonder mooie manier gepresenteerd.
Ga alleen niet op zondag want dan is het wel heel erg druk.


(Petry)

Madammendag


Jullie zullen me waarschijnlijk niet ogenblikkelijk missen, maar morgen ben ik er ff niet.
Ik ga op stap naar de Boekenbeurs in Antwerpen.
Daar verheug ik me al de hele week op, misschien denk je vooral wat een vakidioot, maar in de rij voor een kaartje, dringen bij de garderobe en dan duizenden spikplinternieuwe boeken en honderden enthousiaste lezers. Da's genieten!

Radio 2
Zeker nu ik er ook achter ben dat het 4 november Maddamendag is,
dat maakt het extra leuk. De Madammen zijn Anja, Ilse en Catherine van het Vlaamse radio 2. Zij zullen vast voor een fijne sfeer en lekkere achtergrondmuziek zorgen.

75 jaar
Het is alweer de 75-tigste keer dat deze beurs georganiseerd word. Ik kan hem iedereen aanraden.
Het is heel inspirerend, bovendien merk je de verschillen tussen Nederland en Vlaanderen overduidelijk; de Vlaamse boekenwereld is behoorlijke anders dan de Nederlandse, denk allen maar aan de vele stripboeken en kookboeken bijvoorbeeld.
U kunt er nog tot 11 november terecht in de Antwerp Expo.
Aan het einde van de dag rol ik vast met een lege portemonnee en tassen vol boeken naar buiten.
Hopelijk is er nog genoeg energie over want 's-avonds hebben we nog kaartjes weten te kopen voor de Zoo bij nacht, Zoo donker....




Verstrooing, verwarring of paniek


Marente de Moor over
Haar tweede roman waarmee ze de AKO literatuurprijs heeft gewonnen.

Outsider
'Zij ontving deze prijs uit handen van Ernst Hirsch Ballin, voorzitter van de jury.
Het was de 25e keer dat de AKO Literatuurprijs werd uitgereikt.
Bij de feestelijke uitreiking in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam waren veel winnaars van eerdere edities van de prijs aanwezig. De winnaar werd bekendgemaakt in een rechtstreekse uitzending van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.'


Jury-rapport

De jury motiveerde haar keuze als volgt: “In het winnende boek worden grenzen opgezocht: wanneer kun je nog een keuze maken, wanneer is die opgelegd?
Een subtiele en zinnelijke roman over de littekens die een oorlog achter kan laten, met een zeggingskracht die nu nog relevant is.”

Het boek is momenteel natuurlijk meteen uitgeleend en gereserveerd, we vragen een klein beetje geduld, extra examplaren komen eraan!

U kunt ook haar vorige roman 'De overtreder' uit 2007 lezen.

Petry

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...