Echte vrienden

Volgende week woensdag begint de Boekenweek en die staat in het teken van vriendschap...en andere ongemakken. Als ik aan vriendschap denk, denk ik automatisch aan facebook. Dat is eigenlijk wel erg. Het begrip vrienden is door facebook gekaapt. Op mijn facebookpagina heb ik 186 vrienden. Een aantal mensen ken ik erg goed, bijvoorbeeld mijn eigen vriend. Sommigen zijn ook vrienden in mijn dagelijks leven. Maar eigenlijk zijn de meeste 'vrienden' oud- klasgenoten (en dan vooral degenen met wie ik vroeger nooit een woord wisselde), (oud) collega's en vage kennissen. Van al deze mensen kan ik dagelijks zien waar ze zich mee bezig houden. Sommige mensen 'delen' alleen zakelijke informatie, sommige maken een mix tussen persoonlijk en zakelijk en sommigen gooien echt alles op facebook.

Facebook is natuurlijk exhibitionisme ten top. Maar dan op een bijzondere manier. Iedereen presenteert zich  zoals hij of zij wil dat anderen hem of haar zien. De een maakt zijn leven interessant door zo spitsvondig en  grappig als hij kan - niveau verschilt nogal - te verhalen van het leven van alledag. De ander door erop te wijzen hoeveel goede boeken, films, tv-programma's en kranten hij leest. En weer een derde door zijn leven in beeld te brengen en allerhande foto's te plaatsen. Als je wilt weten hoe populair je bent, tel je het aantal 'likes' onder je berichten.

Onlangs las ik Echte vrienden van Stine Jensen en zij verwoordt precies de aantrekkingskracht (we willen zoveel mogelijk likes en reacties te verzamelen) en de uiteindelijke makke van facebook. Het is allemaal niet echt. Hoe langer je lid bent, hoe meer vrienden je verzamelt. Maar hoe minder van die vrienden je daadwerkelijk kent. En al die zogenaamde vrienden krijgen toch een behoorlijk intiem inkijkje in je leven. En jij in dat van hen.

Jensen schrijft dat ze uiteindelijk de radicale conclusie heeft getrokken om haar facebookprofiel te verwijderen. Dit om zich weer te wijden aan het echte leven. Maar ach, een verslaving laat zich niet temmen, als je op Jensen zoekt, is ze inmiddels weer te vinden op het vriendennetwerk...

Stine Jensen praat over vriendschap op TiLT op 17 maart in Theater de NWe Vorst in Tilburg

(bijke)

0 reacties:

Een reactie posten

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...