Tonnus Oosterhoff

‘Er verschijnen in tien jaar tien bijzondere bundels. De meeste zijn van Tonnus Oosterhoff,’ schreef NRC Handelsblad. Dat vond de jury van de PC Hooftprijs ook. Vandaar dat hij de prijs in de wacht sleepte.

Tonnus heeft een website met bewegende gedichten (maar dan 'zacht' bewegend, en niet snel en met veel beelden) - een verademing- letterlijk!

Tonnus Oosterhoff is een geengageerd dichter. De titel van zijn nieuwste bundel 'Leegte lacht' blijkt een ready made uit de krant. De politicus René Leegte geeft antwoord op een vraag van dagblad Trouw: ‘Kunnen ook vrachtwagens die op transport zijn met radioactief afval heftige overstromingen aan?’ Leegte heeft daarop geen antwoord. Hij lacht: 'Dat wordt een beetje sciencefiction.'

Alleen al in de titel gelaagdheidheid dus, want het is meteen een personificatie, de leegte die lacht. Makkelijk toegankelijk zijn de gedichten van Oosterhoff niet, maar ook de dichter heeft de sleutel tot betekenis niet. Hans Mirck stelt op website de Contrabas: 'De taal is onze grip op de werkelijkheid, maar de grip is maar betrekkelijk, misschien is dat wat hij (Oosterhoff) ons probeert duidelijk te maken, vriendelijk en wanhopig glimlachend.'

Met dat in het achterhoofd durf je wel te beginnen aan zijn bundels. Wanhopig glimlachend slaan we ons tenslotte allemaal door het leven.

 'Ergens in het heelal valt een deur in het slot. / Maakt dat je nieuwsgierig?’

(bijke)

0 reacties:

Een reactie posten

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...