Margriet de Moor: De schilder en het meisje



Een eenvoudige pentekening van een meisje dat opgehangen werd op het Galgenveld vormde de inspiratie voor de roman De Schilder en het meisje van Margriet de Moor. In bovenstaande video vertelt zij over het ontstaan van het boek, dat gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van Elsje Christiaens, die op 3 mei 1664 op de Dam geëxecuteerd werd, schuldig aan de moord op haar hospita, die ze met een bijl het hoofd had ingeslagen.

In een radio-interview met Pieter Steinz zegt Margriet de Moor dat ze gefascineerd is geraakt door het feit dat een schilder in die tijd (in het boek wordt de naam van de schilder niet genoemd, maar het is duidelijk dat Rembrandt bedoeld wordt) naar het Galgeveld is gegaan om met de allereenvoudigste middelen die er zijn een tekening te maken waarin een dergelijk drama zo duidelijk naar voren komt.

Toevallig hoorde ik een aantal maanden geleden voor het eerst over de Elsje Christiaens, omdat ook de stadsdichter van Tilburg, Cees van Raak, een gedicht over haar geschreven heeft, naar aanleiding van diezelfde pentekening van Rembrandt. Meer mensen hebben geschreven over de onfortuinlijke Elsje, ook bijvoorbeeld Geert Mak in Een kleine geschiedenis van Amsterdam.

De Moor wisselt af tussen het tragische verhaal van Elsje en het verhaal van de schilder, die nergens bij naam wordt genoemd. Want meer nog dan over het dramatische leven van Elsje, handelt het boek over de eeuwigdurende waarde van kunst. (bijke)

0 reacties:

Een reactie posten

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...