De verliezer wint

Eens in de zoveel tijd een ontspanningsroman lezen, heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. De Verliezer Wint, van Graham Greene, is zo’n roman. Het boek is een trip. Het gaat over een boekhouder en zijn vrouw. Ze willen trouwen in Bournemouth, maar trouwen in Monte Carlo, op aandringen van Herbert Dreuther, de baas van de boekhouder. Hij, de baas, praat graag over zijn jacht en de luxe, calme et volupté daaromtrent.


Hij praat er ook over nadat de boekhouder een welhaast onverklaarbaar kasverschil heeft verklaard: de gebruikte rekenmachines, Revolgs geheten, laten de 2 en de 7 soms verspringen. Vandaar het kasverschil. De baas is zo verheugd dat het raadsel is opgelost dat hij zijn secretaresse een huwelijksreis naar Monte Carlo laat regelen. En dat ze aldaar trouwen met hem als getuige. 

De aanstaande bruid hoeft niet zo nodig naar Monaco, vertelt de boekhouder, die ook de verteller is. Hij vertelt meer over haar en haar bescheiden genoegens. Dat ze iemand is die niet de overeenkomsten ziet tussen situaties, maar juist de verschillen. En dat ze met een ferme uitspraak een einde kan maken aan een ruzie of een slecht humeur. Uitspraken als: “Ik ben liever ongelukkig met jou, dan gelukkig met iemand anders.”

Hun huwelijk lijkt niet stuk te kunnen, totdat de boekhouder, tijdens een bezoek aan een casino in Monte Carlo, op het idee komt om, met behulp van kansberekeningen en ‘het leger van onveranderlijke wetten’ in de wiskunde, rijk te worden van roulette. Het paar is dan al getrouwd en zo goed als blut. De boekhouder raakt compleet bezeten van het roulettespel en hoe het verhaal afloopt, na nog een paar onverwachte wendingen, is opmerkelijk.

Gastblogbericht, door Bart van Dijk

0 reacties:

Een reactie posten

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel weergeven

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...