Roem en Hanna Bervoets

Hanna Bervoets staat behoorlijk in de belangstelling. Ze is journaliste, heeft een column in het Volkskrant Magazine - de columns werden onlangs gebundeld - en publiceerde twee romans: Of hoe waarom? (2009) en Lieve Céline (2011).

Die eerste roman las ik onlangs. Want hoewel ik er eerst niet aan wilde- Ik vond haar een beetje irritant in haar columns en gedrag - zo popi en hoezo is zij ineens beroemd?- betrapte ik mezelf erop dat ik haar columns stiekem steeds grappiger vond en dacht ik: misschien ben ik wel jaloers op haar succes en vind ik haar daarom irritant. Kortom: ik zette me over mezelf heen en las Of hoe waarom? (die titel irriteerde me dan toch weer lichtelijk, weet niet waarom).

Hanna Bervoets
Het gegeven Roem speelt een belangrijke rol in dit boek. Moeder van hoofdpersonage Flora Vos wil zo graag aandacht dat zij haar uiterlijk telkens opnieuw laat verbouwen en haar dochter als baby al expres - blijkt later - in de fik steekt om een funniest home video te kunnen insturen. Ook Flora zelf wil erg graag aandacht. Ze doet vanalles om beroemd te worden: zo neemt ze dikwijls plaats in het publiek van tv-shows, om maar in beeld te komen. Dit is niet eens ironisch: sommige mensen worden beroemd, terwijl er geen enkel talent aanwezig is om de roem te rechtvaardigen.

Het is echt iets van deze tijd om beroemd te willen zijn om het beroemd zijn. Zie ook de blog over The Voice Kids bij Kijken en Luisteren. Bijna zonder uitzondering geven de kinderen bij The Voice Kids als reden op om mee te doen: ' ik wil beroemd worden' . Zelden hoor je: ' ik vind zingen leuk en daar wil ik beter in worden' . Een gegeven dat zowel Bervoets als mij interesseert. In Of hoe waarom? wordt dit goed onder woorden gebracht, al beklijft de - toch huiveringwekkende - plot niet bij mij.

Het tweede boek van Bervoets, Lieve Celine, gaat over een meisje dat geobsedeerd is door beroemdheid Céline Dion. Dei is dan weer de tegenpool van Flora en wil zelf onzichtbaar zijn, ze wil alleen maar kijken naar haar idool. Ook dat past helemaal in deze tijd. De media spelen daar lustig op in en overspoelen ons dagelijks met onnozele feiten over beroemdheden. Die je stiekem ook nog interessant gaat vinden ook.
still uit iedereen beroemd
Ach, uiteindelijk draait het toch allemaal om erkenning, wie wil dat niet in de een of andere vorm? Ook Bervoets zelf heeft toegegeven graag op feestjes van BN-ers uitgenodigd te willen worden. Wellicht gaat deze trend dan eindigen als we allemaal beroemd zijn. Wat we weer doet denken aan de hilarische film Iedereen Beroemd, maar das weer een ander verhaal..

 Hanna Bervoets is te gast op TiLT op zaterdag 17 maart.

(bijke)

0 reacties:

Een reactie posten

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel weergeven

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...