Bernhard: Een verborgen geschiedenis

Annejet van der Zijl's Bernhard is niet bepaald het stoere jongensboek waarmee hij zelf de geschiedenis in had willen gaan. Het is ook zeker niet het inktzwarte scenario dat zijn tegenstrevers van zijn leven maken. Het is allemaal veel toevalliger, kleiner en vooral menselijker dan dat. En daarom, misschien wel voor het eerst, begrijpelijker.

Het gaat hier om een historische reconstructie van het eerste en tot dusverre meest onderbelichte deel van het leven van de prins-gemaal. Van der Zijl, die als historica op deze studie promoveert, deed vijf jaar lang onderzoek in de archieven van onder andere Bernhards Duitse familie, zijn middelbare scholen en zijn vrienden en bekenden uit zijn Duitse tijd.

Onderbouwd door tal van tot nu toe onbekende feiten, documenten en inzichten, biedt het boek een nieuwe kijk op het fenomeen Bernhard en op de manier waarop zijn Duitse geschiedenis heeft doorgewerkt in de rest van zijn leven.

Zelf heeft hij er alles aan gedaan het beeld van vrolijke charmeur in stand te houden tot en met het interview in de Volkskrant die pas na zijn door gepubliceerd mochten worden, maar Annejet van der Zijl heeft die mythe duidelijke weten te ontkrachten.
(Petry)

0 reacties:

Een reactie posten

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...