Kermistaal of -taol?

Wanneer je midden in het centrum van Tilburg in de bibliotheek werkt is er momenteel geen ontkomen aan.

De Kermis!  

Veel, groot, bling-bling, druk en vooral heel veel kabaal. Dat laatste verknald voor mij een beetje het plezier. Ik loop graag over de kermis, vooral om te genieten van alle mensen, sommigen stralen maar anderen lopen erbij alsof ze verplicht door de woestijn gesleurd worden.
Flarden van gesprekken in het Tilburgs zijn mooi, maar door alle herrie bijna niet meer te volgen. Gelukkig is er nog kermis-tv en op de site van Cubra een hele afdeling over de Tilburgse taal

 (Haring happen - uit: Katholieke Illustratie, circa 1935)                                                                                                                                                 
Ik moest hieraan denken vanweg een bericht dat ik vorige week toevallig tegenkwam:

De digitalisering van Wil Sterenborgs verzameling Tilburgs dialect is afgerond.
De papieren verzameling is op 21 juli overgedragen aan Stadsmuseum Tilburg om behoud van de originele collectie veilig te stellen.

Voor alle, autochtone en import- Tilburgers is deze site niet alleen een feest der herkenning maar ook een nostalgische tijdreis, met prachtige afbeeldingen en vergeten woorden, uitgestorven beroepen, geluidsfragmenten en video's, een groot compliment voor Wil Sterenborg die dit allemaal verzamelde.

In de bibliotheek zijn natuurlijk ook alle woordenboeken van het Tilburgs te leen.
We hebben zelfs een hele afdeling met prachtboeken over Tilburg en omgeving. Wel voornamelijk geschreven in het Nederlands, niet in het dialect.
(tekening Frans Mandos)

nb. nu ik al dit Tilburgs lees krijg ik wel een beetje heimwee naar mijn 'eigen' taal 't Mestreechs, daar blijkt inmiddels ook een Digi-Dictionair van te bestaan.

1 reacties:

Jojanneke zei

Leuk dat jullie aandacht besteden aan het woordenboek van Sterenborg! We zijn vanuit Stadsmuseum Tilburg blij met deze collectie en het vele werk van Ed Schilders op de website van Cubra.

Even nog iets over de Kermis die rondom de bibliotheek raast: als jullie daar misschien mooie foto´s van maken, nodig ik jullie graag uit die te delen op Flickr met Regionaal Archief Tilburg. We verzamelen digitale Kermisplaatjes, zie ook: http://www.regionaalarchieftilburg.nl/component/content/article/1128

Groeten,
Jojanneke van Zandwijk
Regionaal Archief Tilburg
Stadsmuseum Tilburg

Een reactie posten

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...