Schrijf ik als....James Joyce?

Toen ik een paar dagen geleden de krant opensloeg, stuitte ik op een nieuwsbericht over een nieuwe website, dat onmiddellijk mijn aandacht trok. Ik schrijf namelijk wel eens, gewoon voor mezelf, vingeroefeningen voor de grootse roman die ik ooit zal publiceren. Jammer genoeg schrijf ik in het Nederlands en niet in het Engels, anders had ik mijn schrijfsels direct getest op I Write Like. Op basis van een aantal paragrafen van je eigen teksten kun je daar namelijk laten analyseren of je schrijft als Ernest HemingwayVirginia Woolf of zelfs James Joyce.

De site analyseert de lengte van de zinnen, het gebruik van leestekens en de woordkeuze en legt ze naast de teksten van beroemde auteurs. De bedenker is de 27-jarige Russische softwareprogrammeur Dmitri Chestnykh uit Montenegro. Sinds de lancering vorige maand kreeg 'I write like' al 1 miljoen bezoekers.

Chestnykh werkt volgens het principe van de e-mailspamfilters. Dat betekent dat de tekst wordt geanalyseerd op basis van trefwoorden. Vraag is of dat voldoende is, er worden nog veel aspecten buiten beschouwing gelaten. De invloed van ritme en structuur van teksten is bijvoorbeeld nauwelijks ingecalculeerd. Dat levert een aantal lachwekkende uitkomsten op. De Canadese schrijfster Margaret Atwood, van wie het werk in de database is opgenomen, probeerde de site uit. Volgens I Write Like schreef ze helemaal niet als Atwood, maar als Stephen King.

The New Yorker probeerde het met een uitnodiging voor een verjaardagsfeest en kreeg te horen dat de tekst veel weg had van het werk van James Joyce. Lady Gaga's songteksten bleken veel gemeen te hebben met de lyriek van William Shakespeare. En van een speech van Obama werd gezegd dat hij aansloot bij de boeken van cultauteur David Foster Wallace.

Wannneer wordt een soortgelijke site in het Nederlands geopend? Toch wel vleiend als mijn werk straks wordt vergeleken met dat van topauteurs als Gerard Reve,  Connie Palmen of Tommy Wieringa.....Gewoon als opkikkertje....(bijke)

0 reacties:

Een reactie posten

ZOEKEN

PROFIEL BLOGGER

Mijn foto
Bijke & Petry
Literatuurverkenner & Collectioneur
Mijn volledige profiel tonen

CATALOGUS

Zoek in ons totale aanbod
Catalogus
Meer informatie >>

JEUGDBOEKENBLOG

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...